Protest al organizatorilor de festivaluri și alte evenimente culturale împotriva creșterii TVA de la 5 la 19%

0

Organizatorii de festivaluri și evenimente culturale protestează față de intenția guvernului de a mări cota TVA de la 5 la 19%. Ei au trimis o scrisoare deschisă adresată premierului, ministrului Culturii și celui de Finanțe, în care explică ce efecte va avea o astfel de majorare asupra sectorului cultural din România. Dacă această măsură intră în vigoare, e posibil ca unele evenimente culturale să dispară de pe piață, să ajungă exagerat de scumpe sau să scadă calitatea lor artistică, spune Alin Vaida, managerul și creatorul Jazz in the Park, în emisiunea România via Cluj.

”Dacă vă place arta, dacă vă plac concertele, dacă iubiți vreun festival, dacă aveți vreo amintire memorabilă cu vreun artist preferat, acest mesaj vi se adresează”, transmit inițiatorii scrisorii deschise lansate de Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale, adresat Guvernului României.

Din Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale fac parte entitățile care organizează festivaluri precum Untold, Neversea, Electric Castle sau Jazz in the Park.

Pe lângă TVA, organizatorii de evenimente culturale mai plătesc și alte taxe, specifice domeniului de activitate. De exemplu:

  • Timbru muzical – 5%
  • Patrimoniu (în cazul în care evenimentele au loc în locații de patrimoniu) – 2%
  • Crucea Roșie – 1%
  • Taxa locală – 2%
  • Taxe drepturi de autor și difuzări muzică – până la 12%

Organizatorii de festivaluri și evenimente culturale spun că măsura majorării TVA de la 5 la 19% nu va genera mai mulți bani nici pentru bugetul local. În plus, dacă vor dispărea evenimente, și domeniului HORECA va avea de suferit. Ei spun că își doresc ca autoritățile să înțeleagă care vor fi consecințele acestei creșteri de taxe, dar și să deschidă un dialog cu acestea, pentru a reglementa mai bine domeniul cultural.

VEZI ȘI:

Președintele CECCAR Cluj: Controalele ANAF pentru TVA-ul la cafea se vor lăsa cu procese

banner