Președintele CECCAR Cluj: Controalele ANAF pentru TVA-ul la cafea se vor lăsa cu procese

0

Controalele ANAF la agenții economici care vând cafea, ceai, limonadă sau alte băuturi îndulcite sunt nejustificate și vor duce la multe procese, dacă vor fi date amenzi. Este părerea unui specialist în domeniul fiscal, președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, filiala Cluj, Adrian Groșanu. Acesta spune în emisiunea Business Cafe că ar fi fost mai ușor de aplicat noile măsuri fiscale, dacă legea ar fi fost mai clară.

Modificările fiscale introduse la începutul anului 2023 în România, dar interpretate diferit de ANAF și de agenții economici dau peste cap domeniul HORECA. ”Mărul discordiei” este cafeaua, dar și ceaiul, limonada sau alte băuturi cu zahăr, preparate pe loc și nu îmbuteliate. Acestea, potrivit ANAF, ar trebui impozitate cu 19%, în loc de 9 procente, ca până acum.

Însă agenții economici spun că legea este interpretată incorect, pentru că aceste băuturi sunt preparate fără zahăr, care poate fi adăugat ulterior. Părerea lor este împărțită și de experții contabili. Adrian Groșanu, președintele Corpului Experților Contabili Autorizați din România, filiala Cluj, pe scurt CECCAR, spune că, într-adevăr, legea lasă loc interpretării.

Patronii din domeniul HORECA sunt îngrijorați nu atât de controalele ANAF, ci de faptul cp autoritățile intenționează să verifice dacă noua cotă de 19% a fost aplicată retroactiv, de la începutul anului.

Reprezentanții HORECA din România au trimis încă de la începutul acestui an solicitări de lămuriri autorităților privind taxarea acestor băuturi preparate în bar, însă primele răspunsuri au sosit doar în a doua jumătate a anului curent. Ministerul de Finanței i-au anunțat că în aceste cazuri cota TVA rămâne de 19%.

Un pic de istorie a profesiei de contabil în România

Profesia liberală de contabil în România a fost înființată în anul 1921, prin decret regal, semnat de Ferdinand I, semnat de Regele Ferdinand I în data de 13 iulie. Se numea Corpul de Contabili autorizați și Experți Contabili în România, precursorul actualului CECCAR.

A durat peste 25 de ani reglementarea acestei profesii în România, dar acest lucru s-a întâmplat cu ajutorul unor specialiști din cadrul Băncii Naționale a României care au conștientizat importanța reglementării profesiei contabile, pentru dezvoltarea afacerilor, pentru a servi cât mai bine interesul public.

Profesia liberală de contabil în România a fost înființată în anul 1921, prin decret regal, semnat de Ferdinand I, semnat de Regele Ferdinand I în data de 13 iulie. Se numea Corpul de Contabili autorizați și Experți Contabili în România, precursorul actualului CECCAR. A durat peste 25 de ani reglementarea acestei profesii în România, dar acest lucru s-a întâmplat cu ajutorul unor specialiști din cadrul Băncii Naționale a României care au conștientizat importanța reglementării profesiei contabile, pentru dezvoltarea afacerilor, pentru a servi cât mai bine interesul public. 

”La vremea respectivă eram un reper la nivel mondial. Erau puține țări care aveau reglementată profesia contabilă. Nici măcar Franța, cu care ne comparăm des, nu avea reglementată, la acel moment, profesia de contabil. În Franța s-a înființat de abia în 1946, unii spun că după model românesc. Acum nu știu dacă și francezii recunosc acest lucru, dar așa am citit”, a declarat Adrian Groșanu, președintele Corpului Experților Contabili Autorizați din România, filiala Cluj.

La începutul anilor 1950, Corpul de Contabili Autorizați și Experți Contabili s-a desființat, pentru că nu mai era compatibil cu economia centralizată, iar în anul 1992, s-a reînființat, întâi sub forma unei asociații profesionale, cu actuala denumire (CECCAR), ca apoi, în 1994, prin ordonanță de guvern să se înființeze ca persoană juridică de utilitate publică. 

În ceea ce privește sistemul contabil l-am preluat pe cel francez în anii ’90.

banner