Provocarea de a fi părinte: ce trebuie să știi despre alăptare, somn și diversificare

1

Primele zile, primele luni ale vieții unui bebeluș pot fi o provocare pentru părinți. De aceea, medicul specialist pediatru Monica Pintican a răspuns celor mai frecvente întrebări cu privire la alăptare, somnul nou-născuților, dar și despre diversificare, la Doctor online.

Ce trebuie să știe o proaspătă mamă despre alăptat: este un act fiziologic, care va asigura un proces normal de creștere a copilului. Laptele este un ”aliment viu”, care nu poate fi egalat de niciun lapte praf, spun specialiștii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca alăptarea să se facă cel puțin 6 luni și poate fi prelungită până după 2 ani. Importante sunt și cursurile prenatale, pe care mamele ar trebui să le urmeze, pentru a afla cât mai multe informații utile pentru momentul în care copiii vin pe lume.

Când este cel mai bine să fie făcută diversificarea alimentației bebelușilor?

Diversificarea alimentației bebelușilor ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 6 luni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă începerea diversificării la această vârstă, deoarece majoritatea bebelușilor sunt pregătiți din punct de vedere fizic și de dezvoltare pentru a începe consumul de alimente solide.

Înainte de a începe diversificarea, este important să verifici că bebelușul tău prezintă următoarele semne de pregătire:

  • Poate sta în șezut cu sprijin minim.
  • Are un bun control al capului și gâtului.
  • Pierdut reflexul de împingere a limbii.
  • Arată interes pentru mâncarea altora.
  • Poate duce obiecte la gură.
  • Dublează greutatea de la naștere.

Diversificarea trebuie să fie un proces treptat, introducând câte un aliment nou la 3-5 zile pentru a observa eventualele reacții adverse. Părinții trebuie să mențină alăptarea sau administrarea de formulă ca sursă principală de nutriție până la vârsta de 1 an.

Somnul bebelușului: îl lăsăm să plângă?

Somnul bebelușilor este un subiect esențial pentru dezvoltarea lor fizică și mentală. Iată câteva informații importante despre somnul bebelușilor:

  1. Durata somnului: Nou-născuții doresc în medie între 14 și 17 ore pe zi, însă acesta poate ajunge chiar și la 19 ore. Pe măsură ce cresc, necesarul de somn scade treptat.
  2. Ciclul de somn: În primele săptămâni de viață, bebelușii dorm în reprize scurte de 1-2 ore, atât noaptea, cât și ziua. La aproximativ 10-12 săptămâni, apar primele semne ale unui ritm circadian.
  3. Somnul nocturn: Majoritatea bebelușilor nu dorm întreaga noapte (6-8 ore fără a se trezi) până la 3 luni sau până când cântăresc aproximativ 7 kg. Aproximativ două treimi dintre bebeluși dorm toată noaptea în jurul vârstei de 6 luni.
  4. Importanța somnului: Somnul este crucial pentru dezvoltarea psihică și fizică a bebelușilor, ocupând 75% din viața lor în primii 2 ani de viață. Este o perioadă de odihnă și de activitate senzorială scăzută.
  5. Poziția de somn: În primele luni de viață, bebelușii ar trebui să doarme pe spate pentru a reduce riscul de sindromul morții subite la sugari (SIDS). După 12 luni, pot dormi pe burtă.

Vezi în emisiune care este sfatul specialistului Monica Pintican cu privire la plânsul bebelușului înainte de somn, cât să îl lăsăm să plângă, fără să îi fie dăunător copilului.