R.M.N., filmul românesc elogiat la prestigiosul festival de la Cannes, ajunge la Cluj – Cristian Mungiu va fi și el prezent

0

Filmul R.M.N. de Cristian Mungiu, aflat recent în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, poate fi văzut de spectatorii clujeni începând din acest weekend, la Cinema Arta, Cinema City, Cinema Florin Piersic și Cinema Victoria. Regizorul CRISTIAN MUNGIU și echipa filmul R.M.N. vor dialoga cu publicul după prima proiecție a filmului, sâmbătă, 4 iunie, de la ora 17:00, la Cinema ARTA. Există și o proiecție de la ora 18.00, la Cinema Victoria, (în cadrul Festivalului Filmului Francez), urmată de asemenea de un dialog cu echipa filmului.

Cristian Mungiu este singurul regizor român laureat cu Palme d’Or, trofeul suprem la Cannes (2007), unde avea să câștige apoi și premiile pentru regie și scenariu. Lui ii datorăm festivalurile Les Films de Cannes a Cluj și American Independent Film Festival Cluj , pe care le-a inițiat la București în urmă cu 13, respectiv 6 ani.

R.M.N. a avut premiera în competiția Festivalului de la Cannes, cel mai prestigios festival mondial de film. Este locul primei proiecții pentru cele mai așteptate, originale și valoroase filme de lungmetraj din întreaga lume. Selecția din acest an a cuprins 21 de filme, alese dintre cele peste 3.000 de înscrise.

După premiera mondială de la Cannes, în publicațiile internaționale au apărut recenzii foarte pozitive: „R.M.N. este cel mai puternic  film al lui Cristian Mungiu, de la 4 luni , 3 săptămâni si 2 zile cu care a castigat Palme d’Or in 2007”(Los Angeles Times); „R.M.N. este o explorare fascinantă, foarte umană, a multiplelor probleme cu care se confruntă România”( The Hollywood Reporter);.

„Film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, dar R.M.N. este de o frumusețe aproape neverosimilă”(Variety); „Rareori a căzut arma lui Cehov în mâini mai ferme și mai amenințătoare decât cele ale lui Cristian Mungiu, […] autorul gestionând cu mână sigură o tensiune crescândă care îți urcă ca un nod în gât, doar că data aceasta se extinde în rândul unei întregi comunități dintr-un sat multietnic din Transilvania. […]

Există o eleganță rară în felul în care Mungiu stabilește istoria acestui loc și diviziunile sale culturale, aducând în discuție totodată efectele globalizării în țările Uniunii Europene […] Și da, filmul este cu mult mai entertaining decât pare din descriere”.(IndieWire);

R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. Regizorul Cristian Mungiu descrie filmul ca fiind “o poveste despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, stereotipuri, autoritate și libertate, o poveste despre lașitate și curaj, despre individ și mase, despre destinul personal versus cel colectiv”. Filmările au fost realizate în  noiembrie 2021-ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din județul Alba, dar și în alte localități din Transilvania.

Filmul îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldován. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea de Tudor Vladimir Panduru, montajul de Mircea Olteanu, iar producator executiv este Tudor Reu.

Filmul rulează peste tot în România cu subtitrare simultană în română și maghiară.