RADU MITITEAN despre CLUJUL STRÂMT: Se circulă excesiv cu mașina, oamenii nu au percepția că există alternative rezonabile

0

La Cluj se circulă excesiv cu mașina pentru că oamenii nu au percepția că există alternative rezonabile, a declarat la Via Cluj TV Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca.

Pentru a crește nivelul de conștientizare publică, ar fi foarte bun un exercițiu de imaginație: Cât spațiu ocupă pe stradă 50 de oameni care merg pe jos, 50 de oameni care sunt într-un autobuz, 50 de oameni care stau pe biciclete sau 50 de oameni care sunt la volan?

Invitatul lui Raul Chiș a vorbit despre sistemul de transport public clujean care, deși este semnificativ mai bun decât acum 10 ani, nu acoperă rezonabil anumite zone din oraș unde oamenii trebuie să parcurgă pe jos chiar și un kilometru până la cea mai apropiată stație.

Mai este problema frecvenței reduse cu care se circulă pe anumite linii (nr. 19 de exemplu) și a înghesuielii la orele de vârf.

“Înghesuiala la ore de vârf este o altă problemă, de exemplu pe linia 30 din Grigorescu spre centru, lumea stă înghesuită ca sardelele, iese din autobuz transpirată și șifonată”, remarcă Radu Mititean.

Cât despre circulația cu bicicleta, din unele cartiere, cum ar fi Mărăști, dacă mergi spre centru cu bicicleta nu ai alternative rezonabile.

“Nu îți vine să mergi prin trafic, printre mașini, în poluare, în risc de accident”, a afirmat Radu Mititean.

Circulația pietonală e descurajată de infrastructura deficitară în multe zone ale orașului, unde trotuarele sunt fie înguste, fie ocupate de mașini. Dacă mai adăugăm și problema poluării, tabloul e complet.

Există, crede Radu Mititean, câteva soluții accesibile pentru a crea acele alternative rezonabile de care au nevoie clujenii pentru a lăsa mai des mașina acasă. Care sunt acestea, aflați din emisiune.