Răzvan V Mustață: Istoria învățământului superior clujean este legată de Marea Unire și de Familia Regală a României

0

În clipele în care românii se pregătesc să aniverseze Marea Unire, trebuie să ne amintim de contextul istoric care a făcut posibil acest eveniment. De asemenea, trebuie să înțelegem că acest fapt istoric a făcut posibilă refondarea învățământului superior românesc din Cluj. Astfel, această istorie este strâns legată de cei care au realizat Marea Unire și, mai ales, de Familia Regală a României, spune decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Răzvan V. Mustață.

Pentru transilvăneni, unul dintre cele mai importante gesturi ale Regelui Ferdinand I al României a fost refondarea universității clujene. Până în anul 1927, ea a purtat numele de Universitatea Daciei Superioare, apoi și-a luat numele de Universitatea Regele Ferdinand I.

Însă au existat și alte forme de învățământ superior, organizate distinct. Așa ar fi Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, care a purtat, o vreme, numele Regelui Mihai I al României. Acum, tradiția aceste Academii este continuată de cea mai mare facultate din România, spune decanul ei, Răzvan V. Mustață, prezent în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.