Reacția premierului Marcel Ciolacu, acuzat de „manipularea bursei” în cazul Roșia Montană

0
Foto: ȘtirileProTv

Liderul USR, Cătălin Drulă, anunță că va sesiza autoritățile din Canada și România privind suspiciuni de manipulare a bursei canadiene prin declarațiile premierului Marcel Ciolacu, în beneficiile unor apropiați ai acestuia. Acesta arată că anticiparea pierderii procesului Roșia Montană de către România a mărit de patru ori valoarea acțiunilor Gabriel Resources ceea ce ar fi permis o schemă de fraudă.

„Este vorba de o schemă care umflă artificial prețul unor acțiuni pentru beneficiul cuiva. Unor oameni le sunt furați banii în felul acesta. Vom depune luni plângere la Agenția de Reglementare a Pieței de Capital din Canada, dar și la ASF, DNA și ANI”, a declarat Cătălin Drulă, într-o intervenție la Digi24.

El a cerut demisia premierului Ciolacu, despre care a spus că declarațiile iresponsabile, inclusiv cele referitoare la un referendum privind începerea exploatării la Roșia Montană ar fi putut duce la un verdict negativ pentru România.

Ce a răspuns Marcel Ciolacu

„Într-o zi istorică a României unde avocații angajați de Guvern au reușit să întoarcă un proces aproape pierdut, eu să răspund la acuzații de ce nu las României datorii unora care au făcut datorii de 200 de miliarde României, mi se pare că poate nu trăim în aceeași lume. Ce bursă?

Nu am venit eu cu aceste explicații. Ca și prim-ministru, de câte ori am avut intervenții pe acest proces am spus că românii vor cunoaște adevărul, nu am dat nicio informație, niciun document din Guvern, nu am dat nicio motivare care să influențeze acest proces. Am spus foarte clar că toate documentele vor fi puse la dispoziția presei în momentul în care se finalizează procesul”, a declarat premierul.

Prețul acțiunilor Gabriel Resources s-a dublat înainte de verdict

Valoarea acțiunilor companiei miniere canadiene Gabriel Resources a fluctuat într-adevăr puternic după data de 1 februarie, după ce televiziunile din România au început, rând pe rând, să anunțe „pe surse guvernamentale” că statul român ar fi fost deja informat că urma să piardă procesul cu compania canadiană.

De la începutul anului prețul acestora s-a dublat, de la 0,32 de dolari la începutul lunii ianuarie, la 0,87 de dolari vineri, înainte de anunțarea verdictului care, în final, s-a dovedit favorabil României, scrie Biziday.

 

banner