Reconstrucția sânului după mastectomie: Când se poate face și cu ce costuri? INVITAȚI chirurgii Patriciu Achimaș-Cadariu și Maximilian Muntean

0

Medicină de top la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, acolo unde tot mai multe paciente optează pentru reconstrucția mamară după mastectomie. Este o intervenție care contribuie la recâștigarea feminității după o luptă dificilă cu cancerul iar statul are un program prin care decontează endoprotezele mamare în astfel de cazuri.

Parte a programului, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca este printre puținele centre din România unde există o abordare multi-disciplinară a cancerului de sân. Cu alte cuvinte, medici cu specializări complementare se consultă pentru a lua cele mai bune decizii pentru paciente.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic specialist în chirurgie generală, cu supraspecializare în ginecologie oncologică și chirurgie oncologică, și dr. Maximilian Muntean, specialitatea chirurgie plastică, cu supraspecializare în micro-chirurgie reconstructivă, au fost invitații lui Raul Chiș la o ediție specială a emisiunii Doctor Online. Ei au vorbit despre argumentele care fundamentează decizia de reconstrucție a sânului după mastectomie sau care pot justifica amânarea unei astfel de intervenții.

Reconstrucția mamară. Când e recomandată?

“Sunt situații bine determinate în care suntem nevoiți să facem mastectomie, deci chirurgie radicală. Și atunci, ținând cont de aspectul bolii și de testările genetice, avem și posibilitatea de a face partea de recontrucție.

Considerăm că varianta cea mai bună este cea multidisciplinară, în care chirurgul oncolog face partea de chirurgie radicală, urmând ca specialistul plastician să facă partea de reconstrucție.

Cum putem conserva sânul? Tumora este marcată, facem excizia în sală, după indicațiile colegilor de la imagistică.

Ce am excizat revine la colegii de la imagistică care ne spun dacă din punct de vedere imagistic lucrurile sunt corect făcute. Sunt marcate marginile, astfel încât ele sunt evaluate la anatomie patologică. Poate la aceeași pacientă în prealabil au fost marcați și ganglionii axilari la un serviciu de medicină nucleară.

Acest lucru iarăși trebuie să se petreacă într-un interval scurt de timp deoarece substanța radioactivă are un timp de înjumătățire foarte scurt. Toate lucrurile trebuie să se petreacă de îndată, pe parcursul a 24-48 de ore.

Și, sigur, colegii plasticieni să fie în sală, să facem împreună evaluarea preoperatorie dar și intraoperatorie pentru a obține rezultatul optim”, a explicat profesorul Achimaș.

Dr. Maximilian Muntean a declarat că există mai multe timinguri în care se poate face reconstrucția.

“Putem să facem reconstrucție imediată, imediat după ce chirurgul oncolog face mastectomia și, bineînțeles, dacă se poate conserva sânul, rezultatele estetice sunt cele mai bune. Practic, trauma psihologică, impactul mastectomiei sunt minime.

Pacienta intră cu sân în sala de operații și iese cu sân din sală. Și, de multe ori, poate iese cu un sân mai frumos. Și se poate face, bineînțeles, reconstrucție la distanță, secundar, practic în orice perioadă după realizarea masectomiei”, a declarat chirurgul platician.

Reconstrucția la distanță

Dar când se face reconstrucția la distanță? Profesorul Achimaș explică:

“Uneori nu este recomandat să se facă reconstrucție în același timp. Sunt paciente care sunt la risc de a aface radioterapie, de a face alte tratamente sau, pur și simplu, la risc de recidivă, prin natura bolii. Și atunci, se preferă din punct de vedere medical amânarea reconstrucției tocmai pentru a putea urmări regiunea operată, știind că riscul este mai crescut, pe de o parte sau, pe de altă parte, țesuturile acelea vor fi afectate de radioterapie.

Reconstrucțiile secundare sunt foarte rare dacă se depistează cancerul în stadiu incipient. Când pacienta se prezintă cu o boală avansată sau boala are o anumită agresivitate, atunci se face tratamentul multidisciplinar și reconstrucția se amână”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Ce variante de reconstrucție a sânului există, cât decontează Casa de Asigurări de Sănătate și cât de des trebuie să meargă femeile la medic pentru mamografii astfel încât să descopere cancerul în formele sale incipiente, aflați din emisiune.

Ediția specială a emisiunii Doctor Online a fost realizată cu ocazia cursului “Perspectivele chirurgiei oncologice moderne în abordarea multi-disciplinară a cancerului de sân” organizat la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” de către Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică.