Rectorii universităților de medicină din farmacie din România (reuniți în Alianța G6) cer trecerea rezidenților din subordinea Ministerului Sănătății, în cea a Ministerului Educației.
”Rezidenții sunt, de fapt, studenți de ciclul trei ai universităților de medicină și farmacie. Dorim să fie fie o mai bună organizare, o mai simplă gestionare a rezidenților, care potrivit legii sunt sub subordonarea DSP-urilor și în același timp, în subordinea departamentelor de specialitate din UMF-uri”, a spus rectorul UMF Cluj, prof. Anca Buzoianu.
Plata rezidenților ar trece la Ministerul Educației
Dacă propunerea rectorilor va fi pusă în aplicare, plata rezidenților din România va trece de la Ministerul Sănătății, la cel al Educației.
”Ministerului Sănătății i-ar rămâne atribuții foarte importante, cum ar fi stabilirea numărului de locuri pentru fiecare specialitate de rezidențiat, pentru că la nivelul ministerului este o imagine de ansamblu și, în același timp, gestionarea procesului de asigurare a calității pregătirii, care se va efectua la universități”, a mai precizat rectorul UMF Cluj, prof. Anca Buzoianu.
A mai mai spus că deja examenele de rezidențiat s-au schimbat semnificativ pentru că, în acest an, tot la inițiativa rectorilor, în luna martie a fost aprobată noua tematică de rezidențiat. Absolvenții vor învăța după cărți foarte actuale, din 2020, editate în limba română, de la edituri internaționale prestigioase. Acest lucru ar asigura o pregătire similară cu oricare alt medic din țările dezvoltate.
”Din punctul de vedere al admiterii la rezidențiat, încercăm, se află în discuție propunerea de a organiza la nivelul universităților concursul național de rezidențiat. Deocamdată, pentru anul acesta și pentru anul viitor admiterea va avea loc centralizat, dar după o bibliografie actualizată”, a mai declarat prof. Anca Buzoianu, rectorul UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj.
Cel mai important pas în aplicarea acestei propuneri care a fost supusă atenției Senatului ar fi trecerea bugetării de la Ministerul Sănătății, la cel al Educației.
Rectorii celor șase universități de medicină și farmacie tradiționale au organizat o sesiune
de lucru pentru stabilirea unui punct de vedere comun privind organizarea pregătirii prin
rezidențiat a viitorilor medici și farmaciști, la începutul lunii aprilie.
Anul trecut, Alianța G6-UMF a mai inițiat și alte propuneri legislative, precum cea privind
revizuirea bibliografiei pentru concursul național de intrare în Rezidențiat, Ministerul Sănătății aprobând recent noile tematici și bibliografii, ce vor fi valabile începând cu sesiunea din noiembrie 2021.
De asemenea, tot la propunerea Alianței Rectorilor UMF, a fost elaborată o propunere
legislativă de modificare și completare a Legii nr. 95/2006, referitoare la acordarea de
indemnizații personalului didactic medico-farmaceutic din universități. Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaților și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: