Relicvele Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea, expuse în catedrala Schimbarea la Față

0

Sute de oameni s-au recules la relicvele Sfântului Ioan-Paul al II-lea, Papă al Romei. Ele au fost așezate în catedrala greco-catolică Schimbarea la Față, în ziua în care s-au împlinit 14 ani de când Sfântul Ioan-Paul al II-lea a trecut în lumea celor drepți.

Relicvele de la Cluj sunt, de fapt, câteva picături din sângele Papei Ioan-Paul al II-lea, strânse pe o bucată de pânză de fostul său secretar, cardinalul Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop emerit al Cracoviei. Aceste relicve i-au fost dăruite episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Papa Ioan-Paul al II-lea s-a născut în anul 1920, la Wadowice. Printre strămoșii săi, potrivit scriitorului Nicolae Mareș, se numărau și români atestați în sudul Poloniei, în secolul al XVIII-lea. El a fost preot, profesor, episcop auxiliar, arhiepiscop și cardinal.

În 1978, el a devenit primul Papă polonez din istorie. A promovat dialogul ecumenic și interreligios. În 1999, a devenit primul Papă care a vizitat o țară majoritar ortodoxă, România. A murit în anul 2005, a fost beatificat în 2011 și a fost sanctificat în 2014.

banner