Reprezentanții IMM-urilor cer și alte soluții decât OBLIGATIVITATEA certificatului verde la locul de muncă

0

Reprezentanții IMM-urilor cer și alte soluții decât OBLIGATIVITATEA certificatului verde la locul de muncă. Ei ar dori ca decidenții de la București să analizeze implicațiile unei astfel de măsuri asupra mediului de afaceri, a angajaților și angajatorilor, nu doar asupra sistemului de sănătate. Proiectul de lege aflat la Camera Deputaților este susținut de premierul Florin Cîțu iar de la Cluj și primarul Emil Boc s-a pronunțat în favoarea lui, spunând că dacă nu se adoptă certificatul verde, “în loc să ne bucurăm de Crăciun în familie, vom merge la cimitir”.

Dan Mureșan, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a declarat la Via Cluj TV că mediul privat are nevoie de alternative.

 

Statul să deconteze teste COVID 19

“Noi vorbim de sănătate, dar oamenii o să moară de foame (…). Dacă iei o decizie, trebuie să verifici ca decident efectele și asupra cetățenilor, și asupra mediului de afaceri, asupra angajaților, angajatorilor, sistemului sanitar…

Noi vedem acum doar sistemul de sănătate. Da, e prioritar, dar să stai luni de zile să nu aprobi medicamentele de care are nevoie sistemul sanitar, să nu te aprovizionezi într-o perioadă de acalmie, când nu era pornit valul 4…Toată lumea stătea în fololiu și spunea că pandemia a fost învinsă”, a declarat Dan Mureșan. El cere o măsură care să ajute și economia, cum ar fi decontarea de către stat a testelor COVID 19 folosite de angajatori pentru triajul epidemiologic al angajaților.

“N-am văzut niciodată un bugetar să stea acasă și să nu-și primească salariile, n-am văzut un bugetar să nu-și primească toți banii și primele dar așa putem închide toate instituțiile. Dar aici e vorba de 1,6 milioane de salariați, care au familii de întreținut. Lucrurile nu pot fi puse în aceeași oală. Nu sunt antivaccinist dar suntem pentru o soluție pentru economie”, a declarat Dan Mureșan.

Certificatul, impact devastator în industrie

De aproximativ două săptămâni, certificatul verde este obligatoriu pentru cei care vor acces la malluri, magazine de modă sau cosmetice sau în magazine de bricolaj.

Dragoș Pavăl, unul dintre fondatorii Dedeman, a declarat că de când au intrat în vigoare noile dispoziţii legale referitoare la obligativitatea prezentarii certificatului verde, traficul în magazinele Dedeman a scăzut cu circa 45%, arată Business Magazin.

“Drept rezultat, am fost obligaţi să reducem comenzile de aprovizionare la furnizori, care sunt în proporţie de peste 85% companii româneşti.

Dacă această situaţie se prelungeşte, impactul în industrie va fi devastator şi îi va afecta în mod egal atât pe retaileri, cât şi pe producători, atât pe funcţionarii care lucrează pentru stat, cât şi pe toţi colegii din mediul privat, atât pe cei vaccinaţi, cât şi pe cei nevaccinaţi“, spune Dragoş Pavăl, citat de aceeași sursă.

Dan Mureșan a spus că mesajul transmis de către fondatorul Dedeman este sugestiv de sus până la cele mai mici firme.

“Exact acest lucru se întâmplă în cazul unui blocaj. Nu neaparat că îmi reduc cifra de afaceri, ci faptul că eu sunt obligat să îmi susțin financiar anumite costuri, nu mai comand unele servicii, automat cei care asigură serviciile încep să își reducă în cascadă veniturile, deci lucurile merg într-un joc al dominoului foarte periculos, de care guvernanții nu țin seama”, a mai spus Dan Mureșan.

banner