Reuniune de urgență a Consiliului UE: Nouă mutație a coronavirusului din Regatul Unit, cu 70% mai contagioasă REACȚIA ROMÂNIEI

0

Consiliul European se reunește de urgență luni dimineață din cauza creșterii accelerate a cazurilor de COVID-19 în Regatul Unit care ar fi provocată de o nouă mutație a coronavirusului. Această mutație ar face noul coronavirus cu 70% mai contagios însă nu și mai letal. Tot mai multe state europene impun restricții de călătorie și închid din acest motiv granițele aeriene către și dinspre Marea Britanie. Printre ele, Italia și Franța dar și România.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de duminică o hotărâre pentru aprobarea introducerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și suspendarea zborurilor din și către Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Liderii UE ar urma ia luni decizii rapide şi coordonate la nivelul Uniunii Europene în cazul unor crize importante şi complexe.

Mai multe țări europene au raportat primele cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în UK. Danemarca, Olanda, Italia şi Australia s-ar număra printre ele.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, spune încă că experți UE susțin că vaccinurile anti-COVID-19 ar fi eficace şi împotriva noii tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2.

Ce măsuri ia România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a explicat că a luat decizia suspendării zborurilor din și către UK și a carantinării celor care vin în România de acolo având în vedere apariția unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

HOTĂRÂRE:

Art. 1 (1) Se aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1)se aplică începând cu data de 21.12.2020 ora 00.00. Art. 2 Se aprobă suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o
perioadă de 14 zile, începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00, cu excepția zborurilor prevăzute la art. 4 pct. 2 din Anexa nr. 3 la H.G. 1.065 din 14 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020,
precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19.

Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

banner