România se alătură Declarației G7 de la summit-ul NATO, prin care mai multe țări se angajează să sprijine Ucraina

0

La summit-ul NATO de la Vilnius, de acum două săptămâni, grupul celor mai dezvoltate șapte economii ale lumii (G7) a semnat o declarație prin care își sublinia sprijinul pentru Ucraina și ajutorul pentru reformele legate de guvernare necesare pentru „aspirațiile euroatlantice ale țării”. România se alătură Declarației G7 de la summit-ul NATO de la Vilnius. Astfel, aceasta s-a angajat să sprijine economia Ucrainei pe termen lung, respectiv să ajute armata pentru a respinge amenințări viitoare.

Concret, G7 va ajuta Ucraina, pe termen lung, să-și asigure o forță militară capabilă să o apere și să descurajeze posibile agresiuni în viitor, prin furnizarea de echipamente militare moderne, partajarea informațiilor și antrenarea forțelor ucrainene.

Totodată, grupul va interveni pentru stabilitatea și reziliența economiei ucrainene și securitatea sa energetică, prin eforturi de reconstrucție și redresare. În plus, grupul celor șapte vor sprijini tehnic și financiar nevoile imediate ale Ucrainei, care decurg din desfășurarea războiului cu Rusia.

Ulterior, mai multe state s-au alăturat Declarației G7. Reuters scria, la momentul summit-ului, că cel mai probabil și România și Polonia se vor alătura.

Ieri, secretarul american de stat și ministrul român de Externe au avut o discuție telefonică, la câteva ore după ce Rusia a bombardat porturile ucrainene de pe Dunăre. Conform Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a informat asupra deciziei României de a se alătura Declarației G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, scrie Biziday.

VEZI ȘI:

Cristian Bordei, senator USR: “România este țara din UE cu cel mai mare procent de aprobare a Rusiei”

Prețul motorinei este cel mai mic de la izbucnirea războiului din Ucraina – Află cât

Un an de război – Află care țări au trimis cele mai multe arme și ajutoare financiare în Ucraina

 

 

banner