S-a găsit teren pentru un PARC INDUSTRIAL în Baciu! Primarul Balázs János: Vom dubla bugetul comunei

1

Marile companii precum precum Emerson, Bosch sau DeLonghi vor putea să investească în capacități de producție și în comuna Baciu din județul Cluj. Primarul localității, Balázs János, a făcut primii pași pentru realizarea unui parc industrial în zona Rădaia. Terenul este amplasat strategic: infrastructura care îl va deservi va fi conectată cu calea ferată, Autostrada Transilvania și Centura Metropolitană.

„Suprafața disponibilă este de 35 de hectare și, sigur, primii pasi sunt doar la nivel de idee, urmează întăbularea și elaborarea unui PUZ. Aceste lucruri costă destul de mult, bugetul nu este tocmai mare”, a declarat pentru Via Cluj TV Balázs János, primar al comunei Baciu.

Doar pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal, Primăria urmează să aloce aproximativ 200 000 de euro. Un cost piperat pentru o comună care strânge din resurse proprii puțin peste 3 milioane de euro. Primarul localității crede însă că investiția va dubla bugetul comunei și va contribui la dezvoltarea pe orizontală a economiei locale.

„Ar aduce oportunități multe, în special în ceea ce privește piața forței de muncă, am avea de câștigat și indirect, nu doar impozitul pe care l-am încasa pentru acest parc industrial. Și chirie dar și cheltuielile care s-ar materializa preponderent tot în comuna Baciu. Adică cei care lucrează acolo o parte din bani îi vor cheltui în Baciu, ajuntându-i pe investitorii care sunt deja în zonă și care se ocupă de servicii, produse alimentare și așa mai departe”, a afirmat Balázs János.

Comuna Baciu atrage tot mai mulți locuitori din zona urbană, care aspiră la o calitate a vieții comparabilă cu ce oferită de Cluj-Napoca sau alte mari orașe. Ori, aceste aspirații legitime au nevoie și de o finanțare pe măsură.

„Foarte multe proiecte pentru comunitatea locală vor putea fi finanțate din această sursă. (Întrebare: La ce vă referiți?) Asfaltări, iluminat public, la tot ce își doresc oamenii, parcuri și așa mai departe. (…) Acest proiect dacă se realizează, de bună seamă, ne va face mult mai puternici ca și primărie, o să avem mult mai mulți bani și o să putem satisface dolențele cetățenilor mult mai bine”, a mai spus Balázs János, primarul comunei Baciu.

La Cluj, Tetarom administrează cele mai mari parcuri industriale din România, iar comuna Baciu dorește să se inspire din acest model de succes. Miza este atât promovarea industriilor locale, cât și a celor din străinătate. În prezent, Tetarom numără 3 parcuri industriale, toate operaționale, unul în proces de dezvoltare, un incubator de afaceri și un parc științific.

banner