Săptămâna armenească la Cluj: De la Curtea Armenească la Sfântul Grigore Luminătorul

0

Clujul a devenit în aceste zile un tărâm al armenilor. Timp de o săptămână, comunitățile armenești din Cluj-Napoca și din Gherla au oferit un adevărat regal al gusturilor, tradițiilor și culturii celor care au străbătut de-a lungul secolelor drumul dintre Muntele Ararat și Dealul Feleacului.

Festivalul Curtea Armenească a fost organizat în Muzeul Etnografic al Transilvaniei și a strâns personalități precum ambasadorului Armeniei în România, ES Serghei Minasian, președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, deputatul armean din Parlamentul României, Varujan Pambuccian, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, care are el însuși și origini armenești, directorul Institutului de Armenologie al Universității Babeș-Bolyai, istoricul Tudor Sălăgean, ori jurnalistul Karen Sebesi.

La Gherla, sâmbătă, armenii l-au sărbătorit pe Sfântul Grigore Luminătorul. Este vorba de apostolul național al armenilor, cel care, în anul 301, prin convertirea Regelui Tiridates al Armeniei, a transformat regatul caucazian în primul stat creștin din istorie. Epicentrul ceremoniilor a fost Buricul Pământului, așa cum îi spun, cu mândrie, armenii din Gherla catedralei armeano-catolice din oraș. La ceremonie a fost prezent și exarhul armenilor catolici, arhiepiscopul Gergely Kovacs.


banner