Unul dintre cei mai buni specialiști în artă vestimentară din România este fondatorul proiectului Sarto bespoke. Artistul Matei Ladea a creat acest proiect în anul 2011 și a reușit, într-un deceniu, să rafineze gusturile a sute de oameni care au învățat să aprecieze vestimentația de bună calitate.
Matei Ladea promovează ideea costumelor bespoke, adică a acelor costume care sunt create de la zero. Este vorba de o artă care încorporează cultura locului, dar care simbolizează și un anumit statut social.
Practic, ținuta folosită utilizează o gramatică subtilă a comunicării sociale. Artistul vestimentar Matei Ladea provine dintr-o familie cu o solidă tradiție artistică.
Bunicul său a fost marele sculptor Romulus Ladea. Născut în Banat, Romulus Ladea a studiat arta la București, unde a fost discipolul lui Dimitrie Paciurea. A debutat în 1923, la Expoziția Artelor Plastice de la Cluj. În perioada 1924 – 1925, și-a perfecționat studiile la Paris.
A devenit profesor universitar la Cluj, oraș în care a creat unele dintre cele mai frumoase lucrări, inclusiv celebrul grup statuar ”Școala Ardeleană” din fața Universității Babeș-Bolyai. Iată că tradiția artistică a familiei sale este continuată într-o altă manieră.
Mai multe detalii despre proiectul Sarto și despre viziunea artistului vestimentar Matei Ladea, în emisiunea Business Cafe, moderată de Claudiu Pădurean.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: