Se poate pune problema obligativității vaccinării copiilor?


0

Deși se discută la nivelul Uniunii Europene despre posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii, în prezent, în România vaccinarea este voluntară. De mai bine de 3 ani, se discută despre adoptarea legii vaccinării, proiectul inițial suferind mai multe modificări de-a lungul timpului. Află care este stadiul proiectului de Lege a vaccinării în România, de la avocat Alina Tiocan, de la Casa de Avocatură Iordăchescu și Asociații din Cluj.

Potrivit proiectului de lege nr. 399/2017 adoptat de Senat „vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul național de vaccinare, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum şi cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație, este obligatorie.”

Amendamentele depuse la Camera Deputaților, care este de altfel și for decizional, arată că „toate vaccinările efectuate adulților și copiilor se fac doar în baza acordului expres și prealabil al pacientului sau al reprezentantului legal.” Se impune a menționa că există o nouă propunere legislativă prin care se urmărește introducerea vaccinării obligatorii fie în rândul personalului medical, fie în rândul angajaților din mediul public, fie în rândul tuturor angajaților din mediul public și privat.

Chiar dacă există premisele introducerii vaccinării obligatorii directe, în prezent, nu se pune problema obligativității copiilor sau adulților, actul medical realizându-se doar în baza acordului expres și prealabil al pacientului sau reprezentantului legal.

 

banner