Valul 3 al pandemiei, cel mai probabil în martie-aprilie! CUM ne putem pregăti? INVITAT, profesorul Patriciu Achimaș, deputat PSD

1

„Acest al treilea val este posibil să apară în România, în ciuda vaccinării. Nu înseamnă că vaccinarea nu este un lucru excepțional. Ar fi mare păcat ca acest al treilea val să ducă la o nouă concluzie falsă cum că degeaba ne-am vaccinat. Și la gripă, anual apar noi vaccinuri pe seama tulpinilor din anii precedenți”, a declarat la Via Cluj TV prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD de Cluj.

Ministerul Sănătății se pregătește de un posibil val 3 iar Institutul Național de Sănătate Publică lucrează cu trei scenarii, potrivit evz.ro:

1. Creștere constanta cu 1%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

2. Creștere constanta cu 2%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

3. Creștere constanta cu 4%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie;

Profesorul Achimaș, care este și secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, crede că vom fi în scenariul mediu, cel cu 4.600 de cazuri pe zi.

„Să rămânem vigilenți. Între primul vaccin și rapel s-au îmbolnăvit mulți, relaxându-se, deși s-a explicat că anticorpiii se dezvoltă abia după 10 zile, două săptămâni, după rapel.
A apărut acestă relaxare precoce, care nu este una bună.

Boala poate avea și efecte extrem de neplăcute. Am colegi tineri care au consecințe neplăcute ale aceste boli, afectare cardiacă, afectări pulmonare. Nu e o joacă și nu ne putem relaxa”, a afirmat deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Este posibil ca vaccinurile dezvoltate până la această oră să nu fie eficiente împotriva mutațiilor noului coronavirus? Și dacă da, ce ar fi de făcut? Răspunsurile, în emisiune.

banner