Secetă extremă: Nivelul Dunării a ajuns la un prag critic – În Calafat, navigația a devenit aproape imposibilă

0

Căldura excesivă de la începutul verii dublată de o cantitate redusă de precipitaţii în prima parte a anului face ca România să se confrunte cu o secetă care are ca efect o reducere drastică a debitelor, culturi pârjolite de arşiţă şi albii secate.Situația este critică pe Dunăre, unde nivelul apei scade alarmant de la o zi la alta, din cauza secetei. La Calafat, navigația a devenit, practic, imposibilă. 

Dunărea, principala cale navigabilă a României, tinde spre debite minime istorice, iar în mijlocul fluviului au apărut dune de nisip. Nivelul apei a scăzut cu peste o jumătate de metru într-o săptămână, punând în pericol transportul fluvial, iar previziunile hidrologilor nu sunt deloc îmbucurătoare, aceştia anticipând că nivelul fluviului va continua să scadă.

Într-o comunicare transmisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a precizat: „Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 11.07.2022 – 12.07.2022 a fost staționar, având valoarea de 2800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în creștere pe sectorul Oltenița – Tulcea”.