Sectorul IT în perioada pandemiei: ce anume cere de la stat și ce dă înapoi comunității

0

În ciuda faptului că își desfășoară activitatea, în marea majoritate, online, nici firmele din domeniul tehnologiei nu sunt scutite de efectele COVID-19 asupra economiei. Via Cluj Tv a stat de vorbă cu Bianca Muntean, director executiv al Transilvania IT Cluster, organizație din care fac parte 130 de companii din domeniul tehnologiei informației, două universități și un institut de cercetare. 

”Amânare a plății TVA-ului, CAS-ului CASS-ului, a impozitului pe venit, amânarea plății tuturor taxelor salariale cu minimum trei luni. Partea de șomaj tehnic va apărea inclusiv în domeniul firmelor de IT. Deja, aceste companii și-au redus activitatea cu 10-15%, pentru că acestea depind foarte mult de ceea ce se întâmplă în afara României. Avem deja o scădere a comenzilor venite în partea clienților.Pe partea de impozit pe venit firmele de IT solicită amânarea la plată”, a enumerat Bianca Muntean cererile firmelor de IT.

”Am mai avut solicitări pe partea de credit fiscal și eșalonare de plăți către stat, începând cu luna martie, pe următoarele trei luni. În IT, sunt care vorbesc de zona de capitalizare, pentru că majoritatea cheltuielilor firmelor sunt legate, în proporție de 75-85% de salarii. Din acest punct de vedere ne așteptăm să avem efecte asupra companiilor și implicit a angajaților lor”, a mai spus Bianca Muntean.

Totodată, se solicită posibilitatea transmiterii pe email și acceptarea valabilității semnăturii electronice pentru orice act. Deși e folosită în România de câțiva ani, nu e utilizată pe scară largă. Din acest punct de vedere, această criză poate crea și o oportunitate, mai bine spus o necesitate a aplicării și a acceptării semnăturii electronice în cât mai multe sectoare de activitate.

Firmele de IT mai cer introducerea în legislație a posibilității muncii de acasă pe perioada situației de urgență, fără  a mai fi nevoie să mai fie modificate contractele de muncă.

Cum ajută firmele de IT comunitatea

La rândul lor, firmele din domeniul IT au început să se ajute unele pe altele, dar și alte companii, care nu au legătură cu această industrie. De exemplu, există firme de IT care oferă servicii de hosting gratuite, pe perioada aceasta, servicii de stocare în cloud, servicii de protecție informațională etc.

Unul dintre proiectele de suflet ale Transilvania IT Cluster este cel de digitalizare a seniorilor. Acum este momentul în care cursanții vor putea să își folosească aceste cunoștințe, pentru plata unor facturi, taxe impozite, fără se se deplaseze de acasă, a precizat Bianca Muntean, directorul executiv al Transilvania IT Cluster.