Serviciul de Ajutor Maltez amenajează primul parc inclusiv din Cluj

0

Una dintre cele mai active organizații neguvernamentale din România, Serviciul de Ajutor Maltez, amenajează primul parc incluziv din Cluj. Parcul va fi amenajat pe un teren pus la dispoziție de Primăria Cluj-Napoca și va avea tobogane, leagăne și alte dispozitive adaptate pentru nevoile copiilor cu dizabilități.

Acesta va fi primul parc de acest fel amenajat pentru cei 2.200 de copii cu dizabilități din Cluj. Clujenii pot să sprijine acest proiect prin intermediul Walking Month. Unul dintre fanii acestei inițiative este vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.

Walking Month este un concurs în care participanții încearcă să facă pași cât mai mulți, pe jos, timp de o lună, în timpul activităților de zi cu zi. Pentru a se înscrie, participanții descarcă aplicația Walking Month din Google Play sau App Store, donează pentru cauza caritabilă, iar apoi intră în concurs, pentru a câștiga premiile oferite.

100% din taxele de participare în concursul Walking Month sunt direcționate direct către  Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR), inițiatorul proiectului „Primul parc incluziv din Cluj”, potrivit ClujToday.ro.

Proiectul a pornit din necesitatea de a oferi copiilor cu dizabilități senzoriale sau motorii un spațiu în care să se poată juca liber, alături de copiii tipici. În prezent, pentru un copil în scaun cu rotile sau unul nevăzător, parcul e doar locul în care se pot juca pe iarbă, cu minimă interacțiune cu ceilalți copii. Primăria Cluj-Napoca a alocat SAMR teren pe care poate fi construit un parc adaptat, dar costurile dotărilor sunt foarte mari, pentru că fiecare tobogan sau leagăn are un design special. Echipamentele sunt alese astfel încât copiii cu dizabilități să se bucure pe deplin de parc, iar cei tipici să se joace împreună cu cei cu dizabilități.

„Un parc incluziv e mai mult decât un spațiu de joacă, e un loc care are puterea de a schimba mentalități. Copii și părinți învață că dizabilitatea nu este o limitare pentru a te bucura de viață. Pe termen lung, creștem o generație empatică, tolerantă și capabilă să înțeleagă și să accepte faptul că oamenii sunt diferiți.”, spune Ioana Popa, director general Betfair Romania Development, compania care organizează concursul Walking Month încă din 2015.

Aflat deja la a 9-a ediție, concursul Walking Month este organizat de către Betfair Romania Development, în parteneriat cu Banca Transilvania. Cele două companii acoperă toate costurile de organizare, astfel că 100% din taxele de înscriere plătite de participanți vor reprezenta donații pentru proiectul parcului incluziv. Toate detaliile despre înscrierea în concurs sunt disponibile pe walkingmonth.ro.

Walking Month este un concurs caritabil inițiat de Betfair Romania Development, care se află la ediția a noua. Cu ajutorul acestui proiect, din 2015 până azi mii de oameni și sute de companii au oferit peste 2 milioane de lei, ce au ajutat în susținerea mai multor cauze umanitare.

În 2015, participanții au strâns bani pentru dotarea cu aparatură medicală a unui spital de copii din Cluj-Napoca; în 2016, fondurile au fost direcționate către terapia de care aveau nevoie copiii cu dizabilități neuro-motorii, iar în 2017 Walking Month a oferit fondurile cu care Beard Brothers a dublat capacitatea primului taxi comunitar gratuit din Cluj. Ediția 2018 a adus fondurile necesare pentru pregătirea sportivilor României în vederea Jocurilor Paralimpice, în timp ce în 2019 am „unit cele două Românii”, donațiile concurenților fiind folosite pentru crearea primei ambulanțe sociale din Transilvania. În 2020, în plină pandemie, Walking Month a contribuit la proiectul „O masă caldă”, destinat seniorilor pentru care izolarea este o stare permanentă de fapt, iar în 2021 concurenții au donat asociației Prima Dată Acasă fondurile necesare pentru reabilitarea a trei dispensare medicale de la țară, pentru a crește accesul rapid și sigur la servicii medicale în comunități rurale. Cea mai recentă ediție s-a încheiat cu 1 milion de minute de mișcare oferite copiilor în situații vulnerabile, prin tabere și activități sportive suportate din fondurile colectate.

banner