Serviciul de Ajutor Maltez, la datorie în sprijinul refugiaților

0

Voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez se află la datorie, la punctele de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației, Satu Mare și Siret, încă din primele ore ale războiului. Voluntarii îi primesc pe refugiați, care, într-un cort încălzit, au parte de dulciuri, jucării, apă, obiecte de igienă, pături sau saci de dormit.

Mobilizarea societății civile este impresionantă, spune coordonatorul filialei clujene a Serviciului de Ajutor Maltez, Punkosti Zsolt. La Satu Mare, maltezii au creat o bază logistică unde sunt centralizate ajutoarele care ajung și dincolo de graniță, în Beregovo. La Siret, există, de asemenea, o echipă malteză care a reușit să trimită donați spre zona Cernăuți.

La Sighetu Marmației, sute de refugiați au fost cazați în mănăstirea greco-catolică a Congregației Surorilor Maicii Domnului. Serviciul de Ajutor Maltez a depozitat ajutoare în spațiul de la subsolul parohiei greco-catolice pentru credincioșii de limba ucraineană. Unele dintre aceste ajutoare au ajuns la Slatina, fie în depozitele coordonate de autoritățile ucrainene, fie în centrele de refugiați coordonate de protopopul greco-catolic român din Slatina/Solotvino, părintele Dan Nutsu.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj.