Ce au în comun Edith Piaf cu Dracula și Maria Tănase cu Napoleon? Sunt clișee despre culturile română și franceză, pe care cele două țări vor să le depășească în îndelungata relație dintre cele două state. Aflați mai multe despre Sezonul România-Franța 2018-2019 de la Raluca Mateiu și Xavier Leroux de la Institutul Francez din Cluj, invitați la Via Cluj TV.
Deschiderea Sezonului România-Franța a avut loc în 27 noiembrie 2018, la Paris.
Peste 400 de oficiali, personalități ale mediului cultural, economic și politic au participat la evenimentele desfășurate pe tot parcursul zilei la Domul Invalizilor și Centrul Georges Pompidou.

Inaugurarea oficială a avut loc în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a președintelui Franței, Emmanuel Macron.
Cei doi au subliniat importanța deosebită a acestui proiect bilateral de diplomație publică și culturală atât pentru cele două societăți, cât și pentru promovarea valorilor europene comune.
Timp de 6 luni, „Sezonul României la Centrul Pompidou” va pune în evidență, prin operele prezentate, un extraordinar laborator de creativitate artistică, în egală măsură intim și profund.
Prin câteva figuri fondatoare ale modernității artistice și avangardelor, muzeul va dezvălui bogăția istoriei în expoziții, instalații și parcursuri tematice.
Atelierul Brâncuși este unul dintre spațiile principale ale Sezonului cu o instalație a lui Mihai Olos (1940 – 2015). O expoziție inedită va prezenta dialogul creat între Matisse și Pallady în jurul „Bluzei românești”, iar peste 50 de opere ale lui Andrei Cădere (1934 – 1978) vor fi expuse în colecțiile permanente.
Adrian Ghenie la Pompidou
La Pompidou, vizitatorii pot descoperi o instalație semnată Adrian Ghenie, exponent al Școlii de Artă de la Cluj, ale cărui opere au revoluționat scena artei contemporane la nivel mondial.
Figură majoră a școlii de la Cluj, Adrian Ghenie (născut în 1977) este pictor și arheolog al picturii. Sursele sale de inspirație sunt marea istorie a artei, dar și istoria recentă, pe ai cărei funești protagoniști, precum Hitler și Ceausescu, îi pune în scenă alături de mari figuri intelectuale, așa cum sunt Freud și Darwin.
Muzeului Național de Artă Modernă i-a fost donat în 2014 un important tablou semnat de Ghenie (Pie Fight Interior 11, 2014), extrem de reprezentativ pentru stilul său expresionist și pentru tehnica sa sofisticată, caracterizată de colaje, suprapuneri și glisarea culorii.
Artistul oferă astăzi o instalație ce pleacă de la tabloul lui Rembrandt expus la Louvre: „Filosof meditând”, 1632. Cele două opere vor intra și rămâne într-un veșnic dialog la Centre Pompidou.

În primăvara anului 2019, vor fi inaugurate alte două expoziții Ciprian Mureșan și Şerban Savu la Atelierul Brâncuși, dar și monografia operei lui Isidore Isou (1925 – 2007).
Pentru mai multe informații, puteți accesa AICI.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: