Sfaturi post COVID – cum să gestionăm simptomele rămase după boală

2

Medicii care au tratat cazurile de COVID au constatat că unii pacienții (indiferent de vârstă) încep să prezinte anumite manifestări clinice care persistă mai mult de o lună după ce s-au negativat. Conf. dr. Mihaela Lupșe, șeful Disciplinei de Boli Infecțioase din cadrul UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, a discutat despre acest subiect la emisiunea Doctor online de la Via Cluj TV.


Manifestările care persistă cel mai frecvent, la acești pacienți sunt oboseala cronică, oboseala care nu trece prin odihnă, prin repaos, durerea de cap, durerile musculare, articulare, de piept, dispnea (lipsa de aer).

Un alt simptom des întâlnit, mai ales la pacienții care au făcut forme severe și au fost spitalizați un timp mai îndelungat, este sindromul depresiv.

Deja specialiștii descriu un sindrom post COVID sau long COVID, a spus conf. Mihaela Lupșe.

Ea a adăugat că sunt manifestări neurologice care pot persista mai mult timp după debutul bolii. Una dintre aceste manifestări este și pierderea gustului și a mirosului. Există pacienți a căror calitate a vieții este afectată de persistența acestor simptome. Sunt și pacienți care suferă de un sindrom depresiv, care rămâne după internarea în secția de terapie intensivă.

Conf. Mihaela Lupșe afirmă că, în Spitalul de Boli Infecțioase, a fost organizată o evaluare post-COVID. Această evaluare poate fi făcută atât în ambulatoriul spitalului, Centrul de Diagnostic și Tratament, cât și în clădirea principală a unității medicale. Evaluarea include o analiză neurologică, o evaluare cardiologică, dar și analize de sânge, investigarea plămânilor, computer tomograf sau alte investigații decise de specialiști. Sunt mulți pacienți care se adresează spitalului pentru această evaluare.

Mai multe detalii, în emisiunea Doctor online, moderată de Bianca Pădurean.

banner