Smart City: Tehnologia care reconstruiește digital orașul, promovată în Transilvania

0

Procesul de transformare digitală, accelerat de pandemia de coronavirus, schimbă modul în care sunt administrate orașele. Tot mai multe soluții digitale sunt integrate în platformele utilizate de administrațiile locale, iar orașele devin tot mai mult și tot mai repede orașe smart. Din fericire, multe dintre aceste soluții sunt dezvoltate în Transilvania, astfel că procesul de transformare digitală stimulează și inovarea în companiile locale de IT. Unele dintre aceste soluții software schimbă complet modul în care sunt administrate orașele.

O astfel de soluție este promovată de omul de afaceri Doru Borșan din Târgu-Mureș. În calitate de CEO al companiei Smart Cities Tehnologie SE din Munchen, Doru Borșan aduce la dispoziția autorităților locale o aplicație care permite ”scanarea” localităților și reconstrucția unui oraș digital. Această aplicație este dezvoltată de subsidiara din Transilvania a companiei înregistrate la Munchen.

Reconstrucția digitală a orașului oferă un număr impresionant de informații utile pentru primari. De exemplu, ei pot ști cu exactitate care este starea asfaltului, care sunt copacii care necesită toaletări, unde anume se află rețelele de utilități sau câte panouri de afișaj publicitar de află în oraș. Aplicația include și coordonate de tip GPS, astfel că marjele de eroare ale orașului digital sunt absolut nesemnificative. În acest context, administratorii comunităților locale pot orienta investițiile exact în sectoarele unde aceste investiții sunt absolut necesare. Consecințele introducerii tehnologiilor de tip smart city sunt reprezentate de economii serioase la bugetele publice, precum și creșterea gradului de acuratețe al deciziilor.

Mai multe detalii, în emisiunea Business Cafe, moderată de Claudiu Pădurean.


banner