Stele căzătoare pot fi văzute pe cer, la noapte – ce sunt Lyridele?

0

Lyridele, conoscute și sub denumirea de ”stele căzătoare” pot fi ușor observate pe teritoriul României de la jumătatea lunii aprilie. Faza maximă de manifestare a curentului de meteori Lyridele este în noaptea de 21/22 aprilie în acest an. Curentul de meteori Lyride se manifestă în perioada 14 aprilie – 30 aprilie.

În faza maximă pot fi observaţi între 15 şi 20 meteori pe oră, însă în 2024 vizibilitatea lor va fi îngreunată de lumina reflectată de Lună, pentru că faza de Lună Plină este pe 23 aprilie.

Observarea ”stelelor căzătoare” este mai bună din afara orașelor, unde poluarea luminoasă este mare.

Ce sunt Lyridele?

Lyridele sunt meteori care lasă în urmă dâre de gaze ionizate care strălucesc pentru câteva secunde după ce meteorul a trecut. Uneori Lyridele pot produce surprize, cu erupţii de până la 100 de meteori pe oră.

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă.

De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer.

Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.

Ca în cazul majorităţii ploilor de meteori, ora de vârf va fi înainte de zori, dar Lyridele vor deveni vizibile începând de la aproximativ 22:30 (21 aprilie), ora locală, potrivit NASA.

Stelele căzătoare în istorie

Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate. Primele consemnări au fost făcute de chinezi în urmă cu 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.), potrivit astro-urseanu.ro.

Consemnări ale ploilor de meteori Lyride există în mai mulţi ani, spre exemplu: din Coreea în 1136; din Richmond, Virginia, în 1803; din Grecia în 1922; din Japonia în 1945; din Statele Unite în 1982, potrivit NASA.

 

banner