Studenții UMF îndeamnă oamenii să doneze sânge – Vezi ce criterii trebuie să îndeplinești pentru a dona

0

Studenții de la UMF „Iuliu Hațieganu” cheamă clujenii să doneze sânge pentru pacienții bolnavi din spitale, înainte de Crăciun. Prin ONG-ul „Donează sânge, fii erou – OSM Cluj”, studenții mediciniști derulează o nouă campanie națională intitulată „Fii erou, fă un cadou!”, în perioada 5 – 16 decembrie.

Înainte de sărbătorile de iarnă, studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj fac cel mai frumos cadou pacienților din spitale: adună oameni care să doneze sânge ca ei să mai primească o șansă la viață.

„În această iarnă, invităm toți eroii să facă cel mai frumos cadou: să doneze sânge pentru pacienții ce necesită transfuzii sanguine! În acest sens, echipa „Donează sânge, fii erou!” organizează o campanie națională de donare de sânge la Centrele de Transfuzie Sanguină din țară. Voluntarii noștri vă așteaptă între 5 și 16 decembrie la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj , str. Nicolae Bălcescu , nr. 18, de luni până vineri, între orele 07:30 și 13:30. Avem multe surprize pentru donatori!”, transmit studenții mediciniști din Cluj.

În cadrul campaniei, vă veți putea înscrie și în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a ajuta pacienții ce suferă de cancere de sânge, precum leucemii, limfoame sau mieloame.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndeplinești pentru a dona sânge

Pentru a facilita procesul de donare, studenții de la UMF Cluj recomandă să vă programați prin aplicațiile BlooDoChallenge sau Donorium.

 • vârsta: 18-60 ani;
 • greutate: femei – peste 50 kg; bărbați – peste 55 kg;
 • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli;
  infecțioase, etc.);
 • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere);
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
 • să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
 • să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
 • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);
 • să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării.

Puteți afla mai multe informații despre donarea de sânge de pe site-ul  www.doneazasangefiierou.ro.

„Donează sânge, fii erou!” este un proiect al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations. Proiectul este susținut de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.