Testare gratuită și anonimă pentru HIV și hepatita C, la Cluj-Napoca – Află unde și când

0

Persoanele care doresc să se testeze pentru virusurile HIV și hepatita C pot face asta anonim și gratuit, într-un centru din Cluj-Napoca. Acesta este amplasat în Piața Unirii 22, iar pacienții au nevoie de programare.

Asociația Română Anti-Sida (ARAS) organizează, în perioada 21-24 noiembrie testări gratuite și anonime pentru HIV și heptatita C. Pacienții au două opțiuni de testare: pot merge la centrele ARAS sau pot comanda gratuit unul din cele 800 de kituri oferite în cadrul campaniei. Centrele pot fi găsite în București, Cluj-Napoca și Iași.

Programările pot fi făcute la numărul de telefon 0751111017, iar pacienții pot opta pentru o oră din intevalul 17:00 – 21:00.

Ce activități au loc în Săptămâna Internațională a Testării?

Săptămâna Internațională a Testării are loc, în înteaga lume, în perioada 21-28 noiembrie. Cu acest prilej, ARAS împreună cu alte organizații internaționale din domeniul SIDA și al hepatitelor virale din 43 de țări, organizează evenimente dedicate publicului larg.

În cadrul acestui eveniment anual de mobilizare internațională, inițiat de Coaliția PLUS în 2020, oragnizațiile își vor intensifica eforturile de informare, sensibilizare, testare și consiliere, dar și de advocacy pentru acces la servicii medicale și sociale.

A treia ediție a Săptămânii Internaționale a Testării se desfășoară într-un context “alarmant”, deoarece numărul persoanelor care se testează scade, iar numărul infecțiilor cu HIV crește în multe regiuni ale lumii. Acest fenomen a fost provocat de diminuarea finanțărilor publice și de lipsa de recunoaștere a actorilor comunitari.

În 2021, în cadrul Săptămânii Internaționale a Testărilor, 39.202 de persoane din întreaga lume au beneficiat de 42.083 teste (HIV, hepatită B, hepatită C, sifilis, diverse tipuri de cancer produse de virusul papiloma uman), în 37 de țări.

Anul trecut, ARAS a asigurat accesul la testare HIV pentru 650 de persoane din România, prin trimiterea gratuită de teste rapide la domiciliu.

Realizat de Paulina Marian