Ți-ai pierdut mirosul sau gustul după COVID? Există o injecție care îți pot reda aceste simțuri!

0

Speranță de vindecare pentru persoanele care au rămas fără miros sau chiar gust după COVID: Există o metodă minim invazivă prin care pacienții își pot recupera aceste simțuri. Este vorba despre o procedură care poate fi făcută într-un spital clujean, de specialiști anesteziști.

Pierderea mirosului și gustului au fost printre cel mai des întâlnite simptome manifestate în urma contactării Coronavirusului. În unele cazuri, pacienții nu și-au mai recuperat aceste simțuri nici după vindecarea de COVID, sechele care, împreună cu altele, fac parte din acest spectru de patologie, care se numește ”long post COVID”.

Cine poate beneficia de această terapie?

Trebuie știut că nu toți cei care și-au pierdut mirosul pot să aibă o reversibilitate. ”Este foarte greu de spus cine poate să aibă un răspuns pozitiv și cine nu poate să aibă un răspuns pozitiv, în urma procedurii. Există o serie de factori. Gravitatea pierderii mirosului este unul dintre ei. Cei care au o pierdere completă a mirosului este posibil să nu beneficieze la fel de mult față de cei care au doar o pierdere parțială a mirosului. Timpul scurs de la pierderea mirosului până la realizarea procedurii este din nou un factor foarte important. Și aici cred că este foarte bine că oameni ca dumneavoastră se implică să popularizeze acest lucru, pentru că s-ar putea să vorbim despre o fereastră de oportunitate. Nu știm exact la cât timp după pierderea mirosului. Aceste proceduri funcționează, așa că ele ar trebui făcute cât mai repede. Există cazuri descrise de oameni care și au pierdut mirosul de peste 2 ani și care la care există o reversibilitatea cel puțin parțială, dar nu știm acest lucru cât de mult durează, pentru că este un lucru nou cu care ne confruntăm și nu vom afla decât când vom afla și este posibil pentru unii dintre pacienți să fie foarte târziu. De aceea cred că este foarte bine cât mai mulți oameni să afle din timp ca să poate să beneficieze cât mai repede de aceste proceduri”, a precizat dr. Dan Dârzu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă și expert în Terapia Durerii, la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca.

O procedură foarte puțin dureroasă

Potrivit medicului clujean Dan Dârzu, este o procedură foarte puțin dureroasă. ”Durerea este similară cu cea pe care o provoacă o recoltare de sânge sau montarea unui cateter venos periferic. Practic, este un ac de mic dimensiuni cu care se înțeapă o dată pe o parte, o dată pe partea cealaltă (n. red. a gâtului). Progresia acului prin structuri nu doare, nici injectarea nu doare”, a explicat medicul clujean.

Soluție temporară sau permanentă?

”Din informațiile pe care le avem până acum, se pare că revenirea mirosului, odată ce acest lucru s a întâmplat, este permanentă și nu doar că este permanentă, dar este de așteptat ca o dată ce un efect există, acesta să crească cu timpul, adică în timp, aceia care își recuperează mirosul să fie din ce în ce mai bine”, a mai spus medicul Dan Dârzu.

Există contraindicații ale procedurii de recuperare a mirosului?

În mod normal, specialiștii spun că majoritatea pacienților pot să beneficieze de pe urma acestei intervenții. Există, desigur, anumite contraindicații care sunt de natura medicamentelor pe care pacienții le folosesc. De exemplu, dacă pacienții folosesc anticoagulante și acestea trebuie întrerupte pentru procedură, trebuie să analizăm foarte atent dacă merită să întrerupem sau nu și ce riscuri ne asumăm.

Există, de exemplu, pacienți care, dacă au anumite boli cronice, cum ar fi o sinuzită. Pentru ei șansele de recuperare sunt, desigur, mai mici. Atunci trebuie făcută o analiză foarte atentă. Răspunsul este individual și fiecare pacient care crede că ar putea să beneficieze de pe urma acestor proceduri ar trebui să se prezinte pentru un consult și, împreună cu medicul care urmează să facă procedura, să stabilească dacă merită sau nu merită să facă acest tratament.

”Este foarte important pacienții să înțeleagă că nu toți cei care au pierdut mirosul neapărat cu siguranță și-l vor recupera. Este important să înțelegem că sunt mulți factori care influențează rezultatele și că decizia trebuie să fie individualizată. Important este că avem acces la aceste proceduri, că le putem realiza și că acei pacienți care cred că pot beneficia de pe urma lor au cui să se adreseze”, a mai spus medicul clujean.

banner