„Flori de Speranță”: Concurs gastronomic pentru persoanele cu sindrom Down din Cluj

0

Asociația Down Centrul Educațional Raluca din Cluj-Napoca organizează anual Festivalul „Flori de Speranță”, eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Local și al Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, dedicat persoanelor cu dizabilități din România.

Din anul 2021 s-au alăturat evenimentului și colegi din Republica Moldova. În cadrul acestui eveniment a fost introdus în anul 2020 concursul gastronomic „Farfuria Fericită”, aflat anul acesta la a treia ediție.

Concursul este dedicat persoanelor cu Sindrom Down și alte dizabilități. Scopul acestui proiect este înlăturarea prejudecăților sociale cu privire la persoanele cu dizabilități.

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea personală a concurenților, combaterea izolării sociale și deschiderea de noi oportunități pentru incluziune socială și pe piața muncii.

Când are loc?

Evenimentul va avea loc în perioada 29 august – 2 septembrie 2022 și cuprinde următoarele secțiuni: Concurs Miss/ Mister Down, concurs Miss/ Mister incluziune, concurs de pictură și artă fotografică (Cinema Mărăști), concurs gastronomic și campionat de pescuit.

Acesta din urmă are loc pe lacul Câmpenești și se realizează cu sprijinul Primăriei Apahida și implicarea activă an de an a domnului primar Grigore Fati. Concursul gastronomic are loc în data de 1 septembrie la Hotel Delaf Cluj-Napoca, partener al Asociației Down Centrul Educațional Raluca încă din anul 2012, marcând, prin deschiderea arătată, începutul festivalului „Flori de Speranță”, aflat la a 11-a ediție.

Acest gen de activități au menirea de a transforma dizabilitatea în abilitate, conturând noi drumuri pentru participanți, familiile lor, voluntari și pentru cei care îi susțin în dezvoltarea personală. Concursul gastronomic reunește copii și tineri cu Sindrom Down și alte dizabilități din țară și din Republica Moldova cu specialiști în arta gastronomică.

Membrii juriului

Concurenții vor și îndrumați și jurizați de către:

Sorin Berar – președintele juriului

Este executiv chef, director zonal în cadrul ACEEA, formator a multor generații de bucătari, evaluator în cadrul comisiilor de evaluare pentru calificarea de bucătar, bucătar șef, cofetar și pizzar.

Participant la peste 50 de competiții naționale și internaționale cu peste 100 medalii și 15 cupe în 12 ani de competiții.

Zsolt Kovacs – vicepreședinte juriu

Este pasionat al bucătăriei, voluntar al Asociației Down Centrul Educațional Raluca din anul 2013, jurat în cadrul concursului gastronomic „Farfuria Fericită”.

În anul 2003 deținea funcția de director general al complexului turistic Agape. Din pasiune a dobândit specializarea de bucătar, apoi și-a împlinit, în anul 2011, visul de a avea propriul restaurant. În anul 2014 a preluat orele de gastronomie ale Liceului Reformat din Cluj-Napoca în cadrul școlii profesionale de bucătari.

A format generații de bucătari, iar din 2017 în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB), la centrul de training pentru turism, a preluat modulele educative pentru: manager hotelier, restaurant, administrație pensiuni turistice, bucătărie internatională și românească.

A participat la competiții internaționale unde a câștigat cupe și medalii.

banner