Andrei, regizorului documentarului Holy Father și Paula, partenera sa, află că vor deveni părinți. În timp ce viitoarea mamă se confruntă cu lipsa unui model de familie funcțională, viitorul tată trebuie să își înfrunte propriul părinte. Acesta și-a lăsat familia în urmă când Andrei și sora sa erau copii. Acum, este călugăr pe Muntele Athos. Pentru Andrei, vizitele la mănăstire sunt cheia spre a înțelege ce înseamnă a fi un tată bun și cum ar putea lăsa în urmă greșelile din trecut.
Andrei Dăscălescu, regizor Holy Father: ,,în momentul în care am aflat că voi fi părinte, vestea a fost primită cu destulă panică și nefiind plănuit, știam că o să urmeze niște luni grele, de a mă pregăti psihic și concret, de a deveni tată și faptul că am avut un proiect profesional de a face acest documentar, zic eu că m-a ținut pe linia de plutire, mi-a dat un pic de structură, altfel s-ar putea să fi fost mult mai haos și așa am avut un scop profesional, pe lângă cel personal și asta cred că a fost de ajutor. Eu vreau să transmit ceva, să ating, să inspir și să emoționez. Dacă ar fi să desprind un învățământ care să sune frumos, mesajul ar fi că e mai important să cauți soluții și nu vinovați. Asta zic că e lecția pe care am învățat-o eu și poate o transmit și în film, sper, nu știu.
Regizorul Andrei Dăscălescu vorbește deschis și despre cele mai mari provocări în realizarea documentarului său: ,,a fost un film foarte greu de făcut, în primul rând din punct de vedere emotional, e vorba despre mine, despre tatăl meu, despre familia mea, eu consider că dacă ăsta ar fi fost primul meu film, ar fi fost foarte mari șanse să-l ratez, pentru că în anumite momente emoțiile au fost atât de copleșitoare încât aproape că am renunțat. Fiind al treilea film, având cumva presiunea asta, fiind profesionist atunci asta m-a ajutat să-l duc la capăt, dar au fost momente în care am plâns în spatele camerei, în care îmi înghițeam plânsul și nu mai aveam voce când îi puneam întrebări tatălui meu, adică a fost foarte greu, la filmări și pot să zic că chiar și la montaj au fost secvențe pe care nu voiam să le văd și nu-mi plăcea să le revăd… ,,acceptare, dacă astea sunt variantele, eu zic că cel mai potrivit cuvând este acceptarea, dar sigur, e un film și despre iubire și sper să se desprindă asta din vizionarea filmului, adică, eu am fost foarte sincer, e un film făcut sincer, e un film făcut cu inima deschisă și eu îmi asum faptul că atunci când am pornit spre tatăl meu în prima vizită, m-am dus puțin pus pe reproșuri și petrecând mai mult timp cu el, am înțeles, mi-am dat seama că e vorba mai mult despre acceptare.
Tânărul regizor mai spune și cum și de ce a ales acest titlu pentru cel de-al treilea documentar al său: ,,Holy Father este felul în care eu l-am trecut în telefon în momentul în care el a devenit călugăr. Deci zic eu că e puțină ironie acolo, puțin umor, numele i l-am trecut cu Holy Father.
Documentarul „Holy Father”, regizat de Andrei Dăscălescu, a avut premiera la HBO şi pe HBO GO, pe 13 mai, iar în cadrul TIFF va avea două proiecții.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: