Tot ce trebuie să știi despre concursul pentru directorii de școli

0

Se caută directori de școli competenți, care să transforme unitățile de stat în unele performante. Ministerul Educației organizează în data de 27 iulie 2021, pentru prima dată, un concurs unic pe țară. Vor fi două probe, una scrisă (al cărui rezultat va conta 40%) și un interviu (60% din notă). Află de la Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), amănunte despre criteriile de selecție, dar și condițiile de participare la acest concurs pentru postul de director de școală. 

Condiții pentru a putea participa la proba scrisă (care e eliminatorie, cu nota minimă de 7) pentru obținerea unui post de director de școală, cu un mandat de 4 ani:

  1. Candidatul să fie absolvent de învățământ superior, cu licența obținută
  2. Să fie titular pe post, adică să aibă contract de muncă pe perioadă nedeterminată
  3. Să aibă o vechime de cel puțin 5 ani
  4. Să aibă calificativul FB la evaluările din ultimii 2 ani
  5. Să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimul an școlar
  6. Să nu aibă condamnări penale
  7. Să fie apt medical
  8. Să nu fi avut statutul de lucrător sau colaborator al Securității.

”Credem că e o lacună în bibliografie faptul că viitorilor directori nu le sunt cerute cunoștințe juridice. Li se cere să știe Legea Educației, Statutul Elevilor, acestea predomină în bibliografie, dar nu li se cere să știe despre contractele muncă”, a spus Lucia Cojocaru, în direct la Via Cluj TV.

Interviurile viitorilor directori vor avea loc în luna septembrie, iar posturile de conducere vor putea fi ocupate din ianuarie 2022.

Din comisiile de evaluare ale intervievaților vor face parte un reprezentant al ISJ, doi profesori titulari din școala pentru care candidează ca director, un reprezentant al autorităților locale și un expert în resurse umane. Acesta este un aspect nou în organizarea unui concurs pentru un post din învățământ, spun profesorii.