Tot mai mulți clujeni, interesați de investiții în artă

1

Plasamentele în artă sunt preferate de tot mai mulți clujeni. Aceștia cumpără tablouri sau sculpturi ori ceramică și sticlă nu doar pentru satisfacția estetică pe care o au, ci și pentru că există posibilitatea ca operele de artă să își crească foarte mult valoarea. În ultimii ani, mai mulți artiști din Cluj au ajuns să fie foarte apreciați pe plan internațional, iar acest lucru a avut un impact pozitiv și asupra școlii clujene, în general, potrivit ClujToday.ro.

Specialiștii în piața obiectelor de artă spun că plasamentele ar trebui să urmeze trei reguli. Prima este aceea că obiectul trebuie să placă celui care investește. Chiar dacă valoarea acestuia nu va crește spectaculos, cumpărătorul va avea o satisfacție de natură estetică și, după ani și ani, dacă va dori să revândă opera în care a investit, va face profit, pentru că, aproape întotdeauna, trecerea timpului crește valoarea unei opere anume. Cea de-a doua regulă este plasamentul înțelept în opere ale unor tineri aflați la început de drum. Există întotdeauna șansa ca unul sau mai mulți dintre tinerii artiști să devină remarcabil, iar acest lucru va crește automat prețul tuturor operelor realizate. Cea de-a treia regulă este consultarea cu galeriștii. Aceștia cunosc tendințele de pe piața artei și vor ajuta la stabilirea unui preț corect atât pentru cumpărător, cât și pentru artist. În privința artiștilor a căror cotă crește constant, Clujul are nume importante, spune profesorul Ioan Sbârciu, fost rector al Universității de Artă și Design.

Unul dintre veteranii artei clujene, pictorul Ovidiu Avram, s-a bucurat de o creștere rapidă a cotei sale după ce a fost promovat în plan internațional.

Nu doar artiștii clujeni se bucură de acest fenomen. Pictorul Ion Carchelan din Basarabia a ajuns să fie foarte apreciat în Statele Unite ale Americii.

Există o piață foarte importantă și pentru arta religioasă. De exemplu, iconari sau creatori de vitralii din România au ajuns să aibă comenzi din întreaga Europă, pentru că ei stăpânesc tehnicile tradiționale de realizare a imaginilor religioase, iar calitatea artei lor este una foarte bună.