Trei comune din Cluj au fost afectate de ploile abundente

0

Ploile abundente de la începutul lunii august au lăsat pagube în comunele Aiton, Baciu și Gilău din județul Cluj. Mai multe străzi și un pod au fost avariate.

Comunele Aiton, Baciu și Gilău din județul Cluj au fost afectate de ploile abundente de la începutul lunii august.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj s-a deplasat în data de 17 august în comuna Gilău, județul Cluj, unde au constatat faptul că în urma ploilor abundente din 14 august a fost afectată o stradă pe o lungime de 500 de metri (a fost afectat drumul pietruit, surpare corp drum, spălarea părții carosabile și colmatarea șanțurilor și rigolelor).

De asemenea, în urma ploilor abundente din 8 august, o stradă din comuna Aiton a fost avariată.

Totodată, din cauza ploilor din data de 14 august, un pod din satul Mera, comuna Baciu, a fost avariat. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a constatat că în urma creșterii debitului, structura podului a fost afectată.

Prefectura Cluj cere ajutor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Procesele verbale ale Comisiilor de specialitate constituite prin Ordinul Prefectului Județul Cluj constată pagube cauzate de fenomene hidrometeorologice aferente perioadei 8-14 august 2022, fiind vorba în special de străzi și poduri.

„Instituţia Prefectului-Judeţul Cluj va sprijinii demersurile unitățiilor administrativ teritoriale afectate, mentionate mai sus, la structurile centrale de decizie: Ministerul  Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei, Compania Națională de Investiții, în vederea obtinerii de fonduri financiare pentru refacerea elementelor de infrastructură și altor obiective care au suferit pagube în urma calamitățiilor naturale”, se arată în hotărâre.

Autorităţile administraţiei publice locale menționate vor dispune  toate măsurile şi acţiunile necesare, în regim de urgență, potrivit procedurilor legale în vigoare pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase, refacerea obiectivelor de infrastructură afectate din zona lor administrativ- teritorială, eliminându-se astfel potențiale pericole pentru populație și bunurile acesteia (izolări de localități, întreruperi de servicii de utilități publice, intervenția echipajelor de prim ajutor, etc.).