Tu pui centura copilului tău în mașină? Află ce se poate întâmpla dacă nu

0

Poliția clujeană a verificat în 22 februarie 20 de autovehicule și au dat nouă advertismente verbale șoferilor care nu au respectat modul corect de a transporta un copil în autovehicul. Controlul a făcut parte din campania de conștientizare  Copil Iubit la Bord, care are ca scop îmbunătățirea siguranței copiilor în autovehicule. 

Copil Iubit la Bord a lansat campania “Punem împreună centura de siguranță micilor pasageri!” sub sloganul “E nevoie de un sat să crești un copil, e nevoie de o comunitate să îl protejezi”, campanie care marchează debutul celei de a doua etape a proiectului.

Scopul campaniei este să existe cât mai mulți actori sociali direct implicați în asigurarea condițiilor optime pentru a transporta copiii în autovehicule. Alt scop este acela de a crește utilizarea dispozitivelor de fixare a copiilor în scaunele speciale pentru copii pasageri, dar și utilizarea corectă a acestora pentru a combate numărul mare de decese și accidentări în rândul copiilor pasageri.

”Atunci când decidem să aducem copii pe lume, siguranța lor devine o prioritate. Iar aceasta ar trebui să fie o preocupare permanentă, fie că pornim la un drum lung sau unul ceva mai scurt, de strictă necesitate. Copiii sunt cea mai de preț comoară a părinților, iar primul pas pe care trebuie să îl facem pentru siguranța lor în trafic este să ne informăm. Vestea bună adusă de acest proiect este că nu mai suntem singuri în rolul de protectori ai copiilor! Avem alături de noi profesioniștii care au misiunea ca orice deplasare a noastră, cu mașina, să fie o experiență fericită: de la agentul de poliție din trafic, la mecanic și asiguratorul auto, de la echipa de intervenție rapidă, la medicii de urgență și pompieri. În această etapă a proiectului nostru, cu toții vor strânge rândurile pentru a ne ajuta să ne
protejăm copiii, la fiecare drum cu mașina!”, spune directorul proiectului Copil Iubit la
Bord, Ramona Brad.

Polițiștii vor lua parte la training-uri specializate

Un număr semnificativ de ofițeri din cadrul IPJ Cluj vor participa la training-uri oferite de diferiți specialiști din domeniul siguranței auto. În acest fel, ei vor putea identifica modul în care copiii sunt transportați în autovehicule.

”Suntem responsabili ca părinți, suntem responsabili ca adulți cu educația copiilor noștri. De asemenea, ca polițiști, suntem obligați să informăm populația asupra riscurilor la care expun copiii în momentul în care nu îi transportă în scaune auto. Copiii, știm, sunt imprevizibili, nu pot percepe pericolul acțiunilor lor imediate. Însă, în momentul în care, prin joc, îi învățăm, ei devin mult mai conștienți. Cu părinții, de asemenea, sunt seminarii, sunt întâlniri, tocmai pentru a-i informa care sunt riscurile la care îi expun pe copii, vizualizăm video-uri și situații concrete din trafic. Haideți să punem, împreună, centura de siguranță micilor pasageri!”, declară comisar șef Gina Pop de la Biroul de Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

”Predau de peste 7 ani cursuri de siguranța copiilor și asta este mereu lecția cea mai
importantă încă de la nașterea copilului: cum plecăm cu bebelușul din maternitate spre
casă? Iar răspunsul corect este același de la nou-născut, până la preadolescent: mereu protejat într-un sistem de siguranță potrivit lui. Și pentru că nu toți copiii din Cluj și din
România sunt transportați în siguranță când sunt pasageri în mașină, am zis să facem un
cor pe mai multe voci, prin care să transmitem acest mesaj, împreună cu toate explicațiile
necesare.

Facem asta printr-o serie de emisiuni live, pe Facebook, în care aducem în fața voastră
specialiști, oameni implicați în tot ce înseamnă siguranță, confort, dar și riscuri pentru cei
mici. Vom discuta cu polițiști, cu medici, cu psihologi, cu părinți. Practic, cu toți actorii sociali implicați în acest proces al protejării copiilor, atunci când și ei sunt participanți la trafic. Haideți, alături de noi, să punem, împreună, centura de siguranță micilor pasageri!”, declară Ana Măiță, purtătorul de cuvânt al proiectului Copil Iubit la Bord.

Vezi aici un Ghid practic pentru părinți, cu privire la transportarea copiilor în mașină.

VEZI ȘI:

Investiție de 10 milioane de euro într-o fabrică din Bacău (viacluj.tv)

Un nou sponsor pentru Jaqueline Cristian, jucătoare aflată pe locul 71 în WTA (viacluj.tv)

Concurs de proiecte pentru sustenabilitate urbană, organizat de Ambasada Franței (viacluj.tv)