Tudor Sălăgean: Tradiții miraculoase de Sfântul Andrei – De la Indreiul Fetelor la Indreiul Lupilor

1

Transilvania păstrează diferite tradiții legate de Sfântul Andrei. Unele dintre ele au caracter miraculos și trădează vechi rădăcini precreștine, spune directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, istoricul Tudor Sălăgean.

El spune că există patru niveluri de înțelegere a semnificației acestei sărbători. Primul este legat de personajul istoric reprezentat de Sfântul Apostol Andrei, care a fost trimis, alături de ceilalți apostoli, să vesteacă Evanghelia tuturor popoarelor. Potrivit unei mențiuni a lui Eusebiu din Cezareea, Sfântul Apostol Andrei ar fi predicat Cuvântul Domnului și pe teritoriul țării noastre. Mai exact, el ar fi poposit în provincia romană Scythia Minor, adică Dobrogea de azi. Însă unii istorici se îndoiesc de caracterul cert al mărturiei lui Eusebiu din Cezareea, deoarece el și-a scris lucrările la mai mult de 300 de ani de la evenimentele respective. Nu există un consens în privința prezenței Sfântului Apostol Andrei în România de azi.

Un alt doilea nivel, spune istoricul Tudor Sălăgean, este legat de un alt Andrei, Sfântul Andrei Cretanul. În folclorul românesc a intrat o legendă inspirată din cea a lui Oedip, care spune că Andrei și-ar fi ucis tatăl, apoi și-ar fi asumat o penitență aspră: timp de 100 de ani a trăit sub pământ, într-o fântână. În cele din urmă, atunci când a revenit pe pământ, el era un sihastru sfânt.

Cel de-al treilea nivel al înțelegerii ține de o tradiție slavă, precreștină. Este vorba de Indreiul Fetelor. În această noapte, fetele pot să facă vrăji pentru a-și afla viitorul și, mai ales, pentru a-și afla ursitul.

Cel de-al patrulea nivel este reprezentat de Indreiul Lupilor. În această noapte, omul își pierde capacitatea de a face ordine în spațiul exterior. El se retrage în casă. Protejează cu usturoi atât locuința, prin ungerea cu usturoi a ferestrele și a ușilor, precum și staulele animalelor. De asemenea, oamenii întorc toate vasele cu gura în jos, pentru că, în mod miraculos, strigoii capătă capacitatea de a se strecura în locuințe prin vasele lăsate cu gura în sus.

Și un bonus, dincolo de legende: singurul loc din România în care se află cu certitudine moaște ale Sfântului Apostol Andrei este reprezentat de Biserica Greco-Catolică Înălțarea Sfintei Cruci din cartierul Făget din Cluj-Napoca. Moaștele au fost trimise de la Vatican, de către cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, și au fost așezate în masa sfântului altar.

Mai multe detalii despre modul în care românii înțeleg semnificația sărbătorii de Sfântul Andrei, aflați de la istoricul Tudor Sălăgean, prezent în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.