Mai mult de jumătate din persoanele care au cumpărat locuințe în 2022 au folosit fonduri proprii, arată concluziile unui studiu realizat în rândul specialiștilor imobiliari de agenția RE/MAX România. Cele mai multe tranzacții au avut loc în mediul urban, iar valoarea creditelor ipotecare în 2022 a fost de patru miliarde de euro. Pentru anul 2023, aproape 30% dintre experți consideră că prețurile apartamentelor vor scădea cu până la 10%.
În cazul prețurilor pentru apartamente și case în decursul anului curent, opinia experților este împărțită. Spre exemplu, 28% dintre respondenți consideră că prețurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, 26% sunt de părere că acestea vor stagna, iar 23% spun că vor crește cu până la 10%. Raportat la evoluția prețurilor la case, 29% dintre specialiști spun că vor stagna, iar procente egale de 24% consideră că acestea vor crește ori vor scădea cu 10%.
În ceea ce privește evoluția prețului spațiilor comerciale, 40% dintre respondenți sunt de părere că acestea vor scădea. Similar, prețurile clădirilor de birouri vor stagna, spun 44% dintre aceștia. Referitor la prețurile chiriilor rezidențiale, dacă anul trecut majoritatea respondenților (52%) au prevăzut o stagnare a prețurilor din cauza funcționării în online a marilor centre universitare, pentru anul acesta majoritatea experților în imobiliare prevăd creșteri de prețuri. Cca. 43% dintre respondenți preconizează o evoluție de până la 10% a prețurilor chiriilor.
61% din cei care au cumpărat locuințe în 2022 au folosit fonduri proprii
Cea mai mare schimbare este înregistrată în rândul celor care au cumpărat proprietăți cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans mai mic de 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente față de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.
În ceea ce ține de tipul proprietăților, jumătate dintre tranzacțiile din 2022 au fost apartamente de două camere și 15% apartamente de trei camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăți. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de două camere se menține, însă cele cu trei camere au scăzut cu 24 procente. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraș și case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Astfel, majoritatea tranzacțiilor sunt în mediul urban, deci românii preferă în continuare locuinețele în oraș.
Cererea de creditare a crescut cu 13% în 2022 față de 2021. Românii au contractat credite ipotecare în valoare de patru miliarde de euro. Majoritatea proprietăților sunt cumpărate între unu și șase luni de la data punerii la vânzare, lucru ce reflectă faptul că românii preferă să aștepte, să cerceteze piața și să observe eventualele fluctuații de preț. La polurile opuse, proprietățile extrem de bune sunt vândute în mai puțin de o lună, iar cele care nu au un preț corect pot aștepta mai mult de șase luni până sunt cumpărate.
Nu pierde nimic: Urmărește Via Cluj TV și pe Google News!
VEZI ȘI:
Merită să investești în imobiliare în această perioadă? Vezi părerea specialistului
Ramona Cuc, pionier al imobiliarelor în Cluj: antreprenorii sunt un pic ”săriți”
1,5 miliarde de lei pentru programele Rabla – Unul dintre programe, derulat de primării
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: