UMF Cluj-Napoca va prelua Spitalul CFR și îl va transforma în spital universitar

0

Decizia Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a face transferul celor 15 spitale aflate în subordinea sa la universitățile de medicină și farmacie și la autoritățile locale reprezintă o oportunitate de a crea o rețea națională de spitale universitare, precum cele care există deja în toate sistemele medicale performante din întreaga lume.

Universităţile de Medicină şi Farmacie din cadrul Alianţei Universitare G6-UMF, prin parteneriatul dezvoltat cu Ministerul Sănătăţii pentru dezvoltarea Strategiei de resurse umane în sănătate şi pentru creşterea calităţii serviciilor medicale, își pot asuma misiunea de a contribui la consolidarea și dezvoltarea capacității de pregătire profesională a resursei umane și de tratament al pacienților din aceste spitale.

”Avantajele integrării şcolilor de medicină cu spitalele universitare sunt de natură interdisciplinară şi scolastică, prin acces facil la experţi din toate domeniile, atât clinice,
cât şi din disciplinele fundamentale. Peste tot în lume, spitalul universitar este furnizor de
servicii medicale de înaltă calitate, este locul unde se formează studenţii şi medicii rezidenţi, unde se supraspecializează medicii, este spaţiul ideal pentru cercetare medicală, pentru studiu, inovație şi progres”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Dezvoltarea reţelei naționale de spitale universitare ar reprezenta un proiect important pentru viitorul medicinei româneşti. Astăzi, spitalele trebuie să facă față optim la nevoile și
provocările existente (după cum s-a putut observa în perioada pandemiei) și trebuie să fie
suficient de bine organizare și flexibile încât să poată face față și la potențiale provocări noi.
Acest lucru înseamnă înseamnă și flexibilitate din perspectiva spațiilor disponibile și cu
dotările tehnice corespunzătoare, cât și din perspectiva personalului calificat, la pregătirea
căruia universitățile de medicină și farmacie vor avea un rol important.

Preluarea Spitalului Clinic C.F. din Cluj-Napoca și transformarea lui într-un spital universitar
reprezintă o oportunitate importantă pentru UMF ”Iuliu Hațieganu” și pentru întreaga
comunitate din regiunea Transilvaniei. Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității
de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a explicat că „prin transformarea
Spitalului Clinic C.F. într-un spital universitar, actul medical va fi perfecționat prin expertiza
cadrelor didactice și cercetătorilor din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu
Hațieganu” Cluj-Napoca.

În ceea ce privește colaborarea universității noastre cu acest spital în formarea studenților, acest lucru va fi extins și îmbunătățit. Un număr mult mai mare de studenți vor putea dobândi experiență și abilități practice într-un mediu profesional de înaltă performanță. De asemenea, un astfel de spital universitar ar putea servi ca centru de cercetare medicală, oferind cercetătorilor oportunități de a studia și de a dezvolta noi metode de tratament și tehnologii medicale”.

banner