Casa Regală a României a redobândit un rol central în societatea românească, iar acest rol a fost păstrat și după decesul Regelui Mihai I. Familia Regală a României acordă ordine și decorații, oferă înalte patronaje, organizează evenimente culturale și misiuni economice, primește ambasadori și reprezintă cu demnitate România în lume. Membrii Familiei Regale a României sunt implicați în multe proiecte importante. Așa este susținerea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, și sprijină organizații neguvernamentale de prim-rang, precum Crucea Roșie.
Într-un cuvânt, rolul asumat de Casa Regală a României nu diferă foarte mult de cel asumat de Casa Regală a Marii Britanii sau de Casa Regală a Olandei, chiar dacă Familia Regală în România nu domnește. Sau, cu alte cuvinte, în timp ce alte Case Regale domnitoare au un rol constituțional, Casa Regală a României are un rol instituțional.
De aceea, reprezentanții mai multor partide parlamentare au decis să pună în acord realitatea socială cu realitatea juridică. Astfel, s-a născut un proiect de lege, referitor la înființarea Institutului Regele Mihai I.
Proiectul a fost adoptat de Senat, unde, surprinzător, cea mai dură opoziție a venit din partea USR. Însă, în Camera Deputaților, lucrurile se vor schimba. Deputații USR vor susține proiectul Institutului Regele Mihai I, promite Emanuel Ungureanu, parlamentar USR de Cluj.
El a participat la o discuție despre monarhie găzduită de Claudiu Pădurean, în platoul Via Cluj TV.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: