Un ONG promovează educația sexuală în școlile din România

0

România are de zece ori mai multe mame între 10 și 14 ani decât media UE și mai multe decât avea în 2010. Rata nașterilor la fetițe între 10 și 14 ani a fost de 10 ori mai mare în România față de media UE în 2021. Totodată, numărul bebelușilor născuți de mame sub 15 ani a fost mai mare în 2021 față de acum un deceniu.

La un an de la reglementarea educației sexuale în școli, cu acordul părinților, Asociația SEXUL vs BARZA lansează prima o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea unei programe școlare pilot în România dedicată special educației sexuale a adolescenților. Campania “Ți-e frică? Și lor! Susținem educația sexuală a tinerilor pentru un viitor în siguranță” a fost lansată joi, 29 iunie, ora 18:00.

Prin această inițiativă, asociația își propune, totodată, formarea profesorilor și consilierilor
școlari și realizarea de materiale didactice pentru sprijinirea lor în predarea educației sexuale în școlile și liceele din România. La eveniment vor participa profesori, părinți, beneficiari ai asociației și reprezentanți ai autorităților responsabile pentru drepturile copilului.

“Cum alegem să oferim protecție copiilor noștri?”

“Cum ne asigurăm, ca părinți sau profesori, că le-am dat copiilor pe care îi creștem și îi iubim, informațiile necesare ca să se descurce în situația unei relații firești între adolescenți sau în situația unui potențial abuz? Ce ne propunem în continuare este să construim o comunitate de profesori și școli care să lucreze cu noi în cadrul unor training-uri, ca apoi să poată face, cu materialele oferite de noi, realizate la standardele Uniunii Europene, educație sexuală în școli. Lucrăm la un program Școala Altfel – Educație sexuală, care să se adreseze adolescenților de la clasa a VIII-a în sus, cu acordul parental, cum prevede legea nouă, și astfel să venim în sprijinul profesorilor, părinților și, bineînțeles, al copiilor acestora. E important să continuăm munca multă și grea în România pe subiectele delicate cu adolescenții, cum ar fi intimitatea, sexualitatea și protecția împotriva abuzurilor emoționale și fizice.”, a declarat Adriana Radu, președinta Asociației SEXUL vs BARZA.

Înainte de pandemie, în anii școlari 2018-2019, 2019-2020, doar 5% dintre elevi au urmat
opționalul Educație pentru Sănătate, singura materie de școală care include și noțiuni
despre infecții cu transmitere sexuală și contracepție. Această stare gravă s-a acutizat în
pandemie, când școala online a făcut actul educațional mai precar, iar Ministerul Educației a
încetat să țină evidența numărului de elevi care urmează această materie opțională.

Lipsa educației sexuale aduce consecințe grave

– La nivelul UE, țara noastră este pe locul II la numărul de mame minore.
– Rata nașterilor la adolescente între 15 și 19 ani a fost în 2021 de patru ori mai mare în
România decât media UE, potrivit aceleiași surse.
– În același an, 745 de nou-născuți aveau mame sub 15 ani, numărul lor fiind în creștere față de 2010 când 732 de bebeluși aveau mame sub 15 ani.
– 18.018 de nou-născuți aveau mame sub 19 ani în 2021.
– În același an, 9% dintre întreruperile de sarcină au fost realizate de către fete între 15 și 19 ani, conform aceleiași surse.
– Cele mai multe cazuri noi de transmitere a virusului HIV au fost cauzate de raporturi sexuale neprotejate, 20% dintre cei afectați având până în 24 de ani.

Programa-pilot propusă de Asociația SEXUL vs BARZA

Potrivit legii nr. 191/2022, începând din clasa VIII-a, cu acordul părinților, elevii pot beneficia la școală de programe de “educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”. De aceea Asociația SEXUL vs BARZA promovează educația științifică și empatică a adolescenților în domenii sensibile cu implicarea profesorilor, consilierilor școlari și a părinților, respectând cadrul legal.

Printre temele abordate de către asociație în materialele didactice (planșe anatomice, materiale video și planuri de lecții) și în programa-pilot vor fi: cunoașterea propriului corp, prevenirea sarcinilor și a infecțiilor cu transmitere sexuală, combaterea abuzurilor sexuale, recunoașterea emoțiilor, creșterea stimei de sine, înțelegerea consimțământului într-o relație și dezvoltarea de relații sănătoase și combaterea bullying-ului.

“SEXUL vs BARZA m-a ajutat să nu mă mai simt rușinată cu propriul corp și să mi-l înțeleg mai bine. Auzind mulți ani la rândul că a fi încă virgin la o anumită vârstă e foarte rușinos, am tot fost urmărită de această afirmație până să înțeleg că e doar un mit, cu ajutorul videoclipurilor educative și informative de la SEXUL vs BARZA”, a afirmat o studentă care urmărește online materialele educative realizate de SEXUL vs BARZA.

Cei care doresc să susțină activitatea asociației o pot face la acest link.

VEZI ȘI:

Cele mai bune școli din Cluj, în funcție de mediile la Evaluarea Națională: un liceu privat, pe primul loc

Subiecte de BAC fotografiate cu camera ascunsă – Află detalii

Învățământul dual se dezvoltă la Cluj

banner