Un Paște ca în povești, în Bucovina – Descoperă România Via Wens!

0

Paștele, sărbătoarea bucuriei, a luminii și speranței, este sărbătoarea Învierii Domnului. Un praznic atât de mare, trăit pe viu într- un loc unic din România, este un exercițiu de spiritualitate pe care fiecare dintre noi merită să-l trăiască măcar o dată-n viață. Propunerea noastră pentru aceste zile de mare sărbătoare este Bucovina. Pregătește-te pentru o nouă ediție a România via Wens!

Mica Elveție românească, așa cum este uneori alintată, vă așteaptă să-i explorați pământurile pe care a călcat Ștefan cel Mare și vă îndeamnă să încercați activități care vor face din acest sejur unul special, de neuitat.

Orașul Gura Humorului este situat în partea centrală a județului Suceava, la limita estică a Obcinilor Bucovinei, în depresiunea Humorului. Vatra orașului se află la confluența râului Humor cu râul Moldova, de la acest fapt provenind numele orașului.

În Vinerea Mare, sau Vinerea Seacă cum i se mai spune prin multe locuri, este cea mai mare și grea zi de post din an. Spre seară, alături de localnici, vom participa la Liturghia Prohodului Domnului. La o distanță de aproximativ 7 km se află Mânăstirea Humor. Aceasta este una dintre cele mai importante ctitorii ale evului mediu moldovenesc. În mijlocul unui ținut legendar aflat în pitorescul sat Mânăstirea Humorului. Această mânăstire se remarcă prin  pictura exterioară ”Roșu de Humor”, iar cea care atrage toate privirile este icoana Asediului Constantinopolului”. Datorită valorilor ei culturale unice, UNESCO a inclus-o în patrimoniul său mondial.

De Paști, în Bucovina, merită să participi la o demonstrație de încondeiere a ouălor.  În tradiția populară românească, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării.

Se spune că pentru a încondeia un ou în primul rând trebuie să-l vopsești cu sufletul, abia apoi cu pensula și culorile.

Pentru a participa la Slujba Învierii, avem de parcurs aproape cinci kilometri până la unul din cele mai cunoscute simboluri ale Bucovinei: Mănăstirea Voroneț, supranumită ”Capela Sixtină a Estului” datorită frescii “Judecata de Apoi”. Construită în anul 1488 în doar trei luni și trei săptămâni, este vârful de lance al arhitecturii și tradiției bucovinene și punctul de reper pe harta turistică a monumentelor religioase din țara noastră.

În această noapte vom auzi cele mai frumoase cuvinte rostite de un preot la altar ”Veniți de luați lumină” și “Hristos A Înviat”.

Spre miezul nopții ne întoarcem la pensiune, unde servim o gustare tradițională și ciocnim un pahar cu vin.

În acest colț de rai, tradițiile se păstrează cu sfințenie. Când răsare soarele, se duc la biserică bucate pentru a fi sfințite. Tinerii satelor, băieți și fete, se adună în curtea bisericii pentru a trage clopotele și a bate toaca, apoi ciocnesc ouă roșii în cinstea Învierea Domnului.

Ajunși în Bucovina, puteți alege între nenumăratele obiective turistice din zonă sau vă puteți bucura de o plimbare.

Complexul de Agrement Ariniş din Gura Humorului este situat în incinta parcului dendrologic, un parc de aproximativ 30 de hectare, aflat pe malul stâng al râului Moldova. Aici găsim activități pentru toate genurile de sport, de la înot la tenisul de câmp, fotbal, volei, handbal sau baschet. Cei mai îndrăzneți pot face excursii montane și alpinism, rafting sau pot coborî de pe versanți pe tiroliană.

În drumul de întoarcere spre casă putem vizita și rezervația geologică Piatra Pinului și Șoimului, apoi să facem un popas la Muzeul Oului din Vama. Rezervația geologică Piatra Pinului, un versant acoperit cu blocuri de stâncă și grohotiș, acoperit parțial cu pin, brad, molid, dar și fag reprezintă un ecosistem extrem de important din punct de vedere paleontologic. În cadrul rezervației se întâlnește un fenomen singular în țară și anume creșterea afinului negru la cea mai mică altitudine (600 m). Piatra Șoimului, situată la câteva sute de metri în amonte de Piatra Pinului, este vizitată pentru pitorescul stâncilor din pădure.

În speranța că v-am stârnit curiozitatea să explorați Bucovina, în această perioadă specială, de Paști, vă invităm, ca de obicei, să descoperiți și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!

banner