Ungaria, sub stăpânirea lui Viktor Orban: Lecție pentru România INTERVIU cu G.M. Tamás

0

G.M. Tamás a explicat intr-un interviu acordat Via Cluj TV cum a reusit premierul Viktor Orban impreuna cu apropiatii sai sa acapareze puterea aproape absoluta in Ungaria. O lectie foarte buna pentru o Romanie in care o mare parte din putere e concentrata in mainile lui Liviu Dragnea. Dizidentul regimului Orban spune ca seful Executivului de la Budapesta ar fi artizanul unui stat dublu. In Ungaria nimeni nu ia mită, se poate lua din buget, în mod legal, spune Tamas.

In plus, spune domnul Tamás, texte de legi sunt concepute de catre cabinete de avocati apropiate premierului. “Partea cea mai importanta a statului este sub controlul personal al liderului, nu sub controlul parlamentului si a guvernului legal”, spune G.M. Tamás.

Semne de intrebare serioase in ceea ce priveste liberatea presei apar din cauza influentei puterii asupra mass media. Domnul Tamás sustine ca Viktor Orban controleaza indirect peste 100 de institutii media (ziare, tv, radio) iar cel mai bun prieten al sau detine ziarele de provincie precum si publicatii in limba maghiara in Romania si Serbia.

In episodul urmator G.M. Tamás vorbeste despre Legea sclaviei și multinaționale: “Majoritatea tinerei generații își petrece viața la birou”.

Repere biografice

G. M. Tamás s-a născut în 1948 la Cluj. A absolvit Universitatea Babes-Bolyai si a muncit ca redactor la un saptamanal literar din oras. In 1978, la varsta de 30 de ani, după mai multe conflicte cu Securitatea din cauza opiniilor sale politice, a fost retrogradat din pozitia de redactor la cea de corector.

I s-a pus in vedere sa paraseasca tara. A emigrat alaturi de sotia sa in Ungaria lui Kadár, un regim considerat mai tolerant decat cel al lui Ceausescu.

Din 1979 a predat filosofia la Facultatea de Litere din Budapesta, dar fot cdoi ani mai tarziu. Scrierile si protestele sale n-au putut fi tolerate nici de unguri. A fost somer apoi, timp de 9 ani.

Dar un somer celebru pentru dizidenta sa. Imediat dupa 89, a fost ales parlamentar din partea Partidului Liberal. In 1994, a renuntat deceptionat la cariera politica si s-a dedicat scrisului.

A fost director al Institutului de Filosofie al Academiei Ungare de Stiinte (1991-1995). A tinut cursuri si a facut cercetari la universitatile Columbia, Oxford, Woodrow Wilson Center – Chicago, Wissenschaftskolleg din Berlin, Georgetown, Yale, New School for Social Research, Collegium Budapest.

A publicat numeroase eseuri, studii si articole in periodice si antologii. Scrierile sale au fost traduse in 14 limbi.

banner