Specialiștii USAMV Cluj încearcă să salveze un vechi soi de struguri cultivat încă din vechime în zona Sibiului. Este vorba despre soiul Iordana.
La Apoldu de Sus, o localitate din județul Sibiu, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj deține o plantație de viță de vie, botezată Apoldia Maior.
Din cei 65 ha de viță de vie, 22 ha sunt cu struguri Sauvignon Blanc, aproximativ 14 ha – Pinot Grigio, 9 ha – Riesling italian, 8 ha – Muscat Ottonel și aproximativ 7 ha de Traminer Aromatico. În plus, la Apoldu mai sunt și două hectare și jumătate dintr-un vechi soi numit Iordana.
”În zonă există încă și doar în această zonă poate fi cultivată, este un soi de struguri care se numește Iordană sau Iorgovană, un soi foarte productiv, adaptat la condițiile de microclimat din această zonă și care aduce anumite calități cupajelor de vinuri”, a declarat prof. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca, proprietarul podgoriei de la Apoldu.
Intrată recent în patrimoniul USAMV, via de la Apoldu va servi și ca bază de cercetare și practică pentru studenți. În viitor va deveni un punct turistic – cu o cramă și locuri de cazare.
”Este recunoscută pentru aciditatea din strugure, din care, mai demult se făcea renumita șampanie Dacia și respectiv coniacul”, a precizat despre soiul de strugure Iordana Roland Blaj, administratorul Podgoria Apoldia Maior.
Noua stațiune didactică este a patra pe care o administrează USAMV Cluj-Napoca. Celelalte trei stațiuni-ferme sunt situate în județul Cluj, la Cojocna, Jucu și stațiunea Palocsay din Cluj-Napoca.
Reprezentanții USAMV Cluj speră că în acest an vor recolta aproximativ 400 de tone de struguri din care ar urma să iasă peste 300.000 de litri de vin. În acest sens, USAMV a semnat un contract de colaborare cu vinăria de la Ciumbrud – Domeniile Boieru, acolo unde vor fi procesați strugurii, iar vinul va fi îmbuteliat sub marca proprie a USAMV.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: