USAMV deschide cea mai modernă clinică de cai de la est de Viena

0

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj va deschide cea mai modernă clinică veterinară de cai de la est de Viena. Investiția va fi realizată cu ajutorul unei finanțări europene.

Rectorul universității clujene, Cornel Cătoi, afirmă că această clinică va fi deschisă în Jucu. Valoarea totală a investiției este estimată la 36 de milioane de lei. 30 de milioane de lei din această sumă provin din fondurile europene distribuite prin intermediul Programului Operațional Regional, mai exact prin măsurile prin care sunt finanțate investiții în infrastructura dedicată învățământului superior. Alte șase milioane de lei reprezintă fonduri proprii ale universității clujene. În cadrul USAMV lucrează cel mai bine cotat profesor din domeniul reproducției ecvinelor, Iancu Morar.

Profesorul Cornel Cătoi afirmă că la Jucu această clinică va include și laboratoare pentru cercetare științifică, dar și amenajarea unui centru destinat studierii interacțiunii om-animal. De asemenea, proiectul include și reabilitarea conacului Teleki din Jucu, în care vor fi amenajate laboratoare de cercetare.

Proiectul propus de USAMV înseamnă și revitalizarea tradiției hipice din Jucu. În perioada Imperiului Austriac și în cea a Imperiului Austro-Ungar, la Jucu exista o herghelie în care erau crescuți cai de rasă pentru ofițerii din armata imperială. Tradiția a continuat și în perioada Regatului României, când la Jucu funcționa și un hipodrom care atrăgea elitele Clujului. Treptat, și acest hipodrom ar putea fi restaurat.

Mai multe detalii despre proiectul de la Jucu, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

banner