Vaticanul a confirmat oficial: Cei 7 episcopi martiri vor fi beatificați la Blaj

0

Vaticanul a confirmat oficial azi faptul că cei șapte episcopi martiri greco-catolici români vor fi beatificați la Blaj. Slujba de beatificare va fi oficiată în data de 2 iunie, pe Câmpul Libertății, de Sfântul Părinte Papa Francisc.

Episcopii care au murit pentru credință în temnițele comuniste, respectiv Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu vor deveni Fericiți ai Bisericii Catolice, adică sfinți care vor fi cinstiți mai ales în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, după cum a explicat PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

Cei șapte episcopi au fost arestați în anul 1948, atunci cânnd comuniștii au interzis Biserica Română Unită cu Roma. Autoritățile comuniste și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române le-au propus să renunțe la credință în schimbul libertății și a unor poziții în ierarhia ortodoxă, dar episcopii greco-catolici au refuzat. Poziția lor a fost sintetizată de episcopul Iuliu Hossu, cel care avea să devină primul cardinal român din istorie, care le-a spus anchetatorilor: ”Credința noastră este viața noastră!”.