Viorel Băltărețu: Moldova trebuie să învețe din greșelile României, în ceea ce privește aderarea la UE

0

Republica Moldova are multe de schimbat din perspectivă economică pentru a putea fi integrată în Uniunea Europeană. Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj, a declarat la Forumul Economic de la Chișinău faptul că România este alături de Republica Moldova și este pregătită să ofere sprijin în dezvoltarea ei economică, până la aderarea acesteia la UE. Vedeți mai jos ce spune deputatul clujean despre cum putem ajuta Moldova, aflată pe calea inegrării în UE, în emisiunea ÎN AUDIENȚĂ de la Via Cluj Tv.

Deputatul Viorel Băltărețu a subliniat punctele asupra cărora Moldova trebuie să insiste. “România susține ferm fixarea unui orizont concret de timp, până în 2030, până la care Republica Moldova să devină stat membru UE.”

Deputatul clujean a menționat care sunt domeniile care necesită îmbunătățiri: instituțiile publice, implicarea societății civile în procesul decizional, creșterea procentului intermedierii financiare bancare, campaniile de stat trebuie reformate, populația economic inactivă pe piața de muncă, susținerea antreprenoriatului și fortificarea statutului de drept.

Viorel Băltrețu recunoaște incapacitatea Uniunii Europene de a înțelege ce presupune moștenirea sovietică (corupție, sărăcie). Moldovenii au de parcurs o schimbare de mentalitate pentru a putea efectua schimbările necesare și pentru a se integra mai ușor în UE.

“Republica Moldova are încă de demonstrat la nivel de stabilitate economică. Din fericire, începerea negocierilor de aderare la UE oferă un tip de garanție pe care Moldova nu a cunoscut-o de la declararea independenței. Stabilitatea pe care o oferă acest început de drum european va atrage investiții străine și creșterea sectorului antreprenorial autohton.

De asemenea, creșterea gradului de interconectare a infrastructurii energetice, dar și a altor infrastructuri, transport, comunicații sunt pași importanți pentru realizarea premiselor
necesare în vederea integrării economice și politice a Moldovei în UE.”, a susținut deputatul
de Cluj.

România este alături de Republica Moldova în privința necesităților pentru schimbări

“Moldova trebuie să învețe accelerat. Situația geo-politică din zonă nu lasă loc la bâjbâieli și lentoare. Și trebuie să învețe și din greșelile României. Am greșit noi și pentru voi. Am învățat și vă vom fi alături, ferm, cu know-how instituțional, consiliere în atragerea de fonduri europene, integrarea legislației europene”, a mai spus Viorel Băltărețu.

După doi ani dificili economic și geopolitic deputatul de Cluj a susținut un discurs în care a scos în evidență punctele slabe care necesită îmbunătățire ale Moldovei.

Participanții Forumului Economic de la Chișinău

La această întâlnire au participat înalți oficiali români și moldoveni, oameni de afaceri, reprezentanți ai elitelor academice și ai societății civile; forumul a avut parte și de prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Și alte personalități au luat cuvântul la acest forum, precum: Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Vicepremierul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, membri ai Parlamentului și ai Guvernului României, oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic.

Articol de Tania Spiroiu

VEZI ȘI:

Companii, universități și administrația Clujului, reprezentate la Forumul Economic de la Chișinău

Marius Bostan: Forumul Economic de la Chișinău are șansa de a deveni un Davos românesc

Via Cluj TV, partener media al Forumului Economic Internațional de la Chișinău