Viorel Pleșa: Primarii care nu organizează colectarea selectivă a deșeurilor riscă amenzi usturătoare!

0

Comisarii Gărzii de Mediu din județul Cluj își vor spori controalele pe care le fac pentru a verifica modul în care sunt colectate deșeurile. În acest an, gradul de colectare selectivă ar trebui să ajungă la 50 la sută pentru întregul județ, însă în nici una dintre localități nu există o colectare selectivă făcută ca la carte.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, afirmă că, încă de anul trecut, a făcut eforturi pentru a-i determina pe primarii din județ să ia măsurile necesare pentru a crește gradul de colectare selectivă. Comisarii de mediu au dat amenzi aproape în fiecare localitate verificată, spune Viorel Pleșa. Concret, este vorba de 79 de amenzi date în cele 81 de unități administrativ-teritoriale din județ

În acest an, controalele vor fi și mai dese, iar amenzile mai mari pentru cei care nu respectă regulile, mai spune șeful Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa. El a adăugat că în acest an, cantitatea totală de deșeuri depozitată pe rampele definitive trebuie să fie cu 35 la sută mai mică decât cea înregistrată în anul 1995. Acest lucru reprezintă un angajament al României asumat față de Comisia Europeană.

Nu doar autoritățile pot fi amendate, ci și companiile ori cetățenii care nu colectează selectiv. Pe plan local, în acțiunile de control vor putea fi implicați și alți angajați ai instituțiilor publice, precum Poliția Locală. În Cluj-Napoca, cei care nu colectează selectiv vor putea fi identificați și cu ajutorul camerelor video care supraveghează spațiile publice din oraș.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.


banner