Virgil Pop, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice: „Primăria nu a fost obligată să emită autorizație pentru hotelul de pe strada Avram Iancu”

0

Secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, profesorul Virgil Pop, a respins categoric într-o emisiune la Via Cluj TV explicațiile Primăriei Cluj-Napoca, care s-a scuzat prin vocea primarului Emil Boc că a fost obligată să emită autorizația de construire pentru hotelul de pe strada Avram Iancu.

„În niciun caz primăria nu este victimă. Primăria este un complice. Acuma se pune problema dacă e un complice naiv sau unul ticălos. Adică, dacă primăria l-a montat pe investitor cum să procedeze, adică „fă așa, că pe urmă noi o rezolvam”, sau pur și simplu investitorul și-a bătut joc de ei”, a afirmat Virgil Pop.

 

„Cei de la primărie zic total aiurea și mințind, de fapt, „a, am fost obligați de la București” (să emită autorizația de construire – n.red.). Ei nu au fost obligați deloc, numai Comisia Zonală a fost obligată de Ministerul Culturii să emită niște avize. Dar prezența acelui aviz nu obliga primăria.

Sigur că investitorul putea să dea primăria în judecată, dar în proces primăria putea să explice că vrea să conserve o anumită imagine urbană. Hotărât, primăria nu vrea să conserve o anumita imagine urbană, nu cred că cineva de acolo știe ce e aceea imagine urbană”, a declarat Virgil Pop pentru Via Cluj TV.

Primarul Emil Boc a explicat recent într-o emisiune la Napoca FM că a vorbit cu experții care au avut o contribuție la acest proiect. Ei ar fi ajuns la concluzia că primăria a fost obligată să emită autorizația după avizarea proiectului de către Comisia Națională a Monumentelor, peste capul Comisiei Zonale. Comisie Zonală care a dat de 4 ori aviz negativ.

„Autorizația de construcție… după aceea, ești pe sens unic, pe tobogan, nu te mai poți opri. Când ai primit un aviz conform…că trebuie să înțelegeți că avizul Comisiei Naționale de Monumente este conform, ești obligat să îl aplici (…) E ca și când dvs veniți și vă faceți o casă, iar, dacă aveți toate piesele la dosar, primarul sau arhitectul șef dacă respinge, face pușcărie”, a afirmat Emil Boc la Napoca FM, potrivit stiridecluj.ro.

„Cei din administrație nu sunt Dumnezei. Ei trebuie să aplice legea. Dacă la dosar omul aduce toate piesele, iar avizul a fost dat de la București, că așa e legea și o decizie a comisiei zonale poate fi luată de la Comisia națională, iar arhitectul șef ce să facă, dacă are toate actele la dosar. Trebuie să promoveze proiectul respectiv”, a mai spus Emil Boc.

Ulterior, primarul de Cluj a anunțat că urbaniștii primăriei au obținut de la arhitecții care au proiectat hotelul promisiunea că fațada clădirii de pe strada Avram Iancu va fi îmbunătățită din punct de vedere estetic.

Virgil Pop: „Asta-i o aiureală ce se spune acuma. Clădirea aceasta deocamdată nu se vede cum va fi, iar urâțenia și nepotrivirea ei nu constau în detaliile care nu sunt aparente. Urâțenia ei constă în faptul că întrerupe un ritm al străzii”. Urmăriți emisiunea pentru a afla mai multe despre acest caz.

banner