Willkommen în Țara sașilor!

1

Willkommen sau Bun venit în Ținutul Sașilor! Astăzi îți propunem o călătorie prin sudul și nord estul Transilvaniei, locuri care au devenit casa sașilor, încă de la începutul secolului al XII-lea. Pregătește-te, începe România via Wens!

Pornim în călătoria noastră și ajungem la Mediaș, frumosul oraș de pe Târnava Mare. Ca în orice “burg”, în centrul orașului găsim un lăcaș de cult impunător. Biserica Evanghelică Sf. Margareta este o biserica fortificată, construită în stil gotic. Este renumită și pentru că unul dintre cele patru turnuri este înclinat, asemenea Turnului din Pisa, din cauza solului instabil. Din Turnul Trompetiștilor poți avea o vedere panoramică asupra orașului. În Mediaș poți vedea turnurile breselor, adică Turnul Aurarilor, Turnul Pietrarilor și Turnul Croitorilor. De asemenea, poți vizita câteva dintre clădirile simbol ale orașului, cum ar fi: Casa Piariștilor, Casa Schuller sau Casa Rosenauer. Seara nu trebuie să ratezi degustarea unui pahar de vin de Mediaș.

Continuăm incursiunea în lumea sașilor cu o vizită la bisericile fortificate,  specifice acestei comunități și zone. Trei dintre cele mai frumoase localități, Biertan, Valea Viilor și Moșna, au fost incluse într-un Circuit Ecomuzeu. Astfel, ai posibilitatea să vizitezi gospodării tradiționale, poți vedea și înțelege mai bine cum a fost viața acestor oameni. Fiecare dintre aceste localități are și o biserică fortificată, care te așteaptă să o descoperi. Cea mai cunoscută dintre toate este Biserica Fortificată din Biertan, aflată pe lista monumentelor UNESCO.   

În fiecare an, în luna august, se desfășoară Hafferland – Țara Ovăzului, un proiect dedicat comunităților sășești din Viscri, Fișer, Roadeș, Criț, Mesendorf, Saschiz, Bunești și Rupea. Dacă Viscri este, poate, cea mai cunoscută localitate săsească și datorită prințului Charles, care deține aici locuințe tradiționale, celelalte localități  încep să fie puncte de atracție și datorită acestui eveniment, Săptămâna Hafferland.  Ceramica de Saschiz, spre exemplu, devine tot mai cautată. Te invităm să vizitezi unul dintre atelierele de olărit în Saschiz, ca să descoperi “albastrul infinit” specific acestei zone. Nu trebuie să ratezi nici vizita la cetatea Rupea, această bijuterie care a fost recent restaurată.

Sper că te-am convins să descoperi și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețe lor NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!

 

banner