Winter at the castle – o expoziție de artă care are loc în Castelul Corvinilor

0

Peste 30 de artiști plastici își expun lucrările într-un loc inedit. Imaginează-ți să te plimbi prin Castelul Corvinilor și să admiri, în același timp, lucrări de artă contemporană. Sergiu Man, curatorul expoziției Winter at the castle, vorbește despre conceptul ei, despre artiști, dar și despre îmbinarea istoriei cu arta, la România via Cluj.

În cadrul Winter at the Castle expun peste 30 de artiști. Expoziția are la bază o temă relativ largă, și anume conceptul de stază și renaștere.

”Am încercat să le oferim artiștilor expozanți o libertate de exprimare prin această temă, deoarece cele două concepte sunt legate până la urmă de iarnă. Iarna este momentul în care natura și mediul înconjurător intră într-o stare de auto-conservare, echivalentul artistic în a sta și a realiza un proces de introspecție personală, de a-și rafina discursul vizual, de a se cunoaște mai bine și a-și definitiva propria viziune din lume, transpunsă prin intermediul mijloacelor artistice pe hârtie. Odată ce acest moment de stagnare trece intervine renașterea, atât la nivelul mundanului, a mediului palpabil, ceea ce ne înconjoară și este ușor de observat și perceput, cât și la nivel interior. După momentul de discurs interior ajungem la diverse concluzii, care determină o schimbare a percepției, ce se materializează în artă prin abordarea unor tematici noi, unor tehnici noi, printr-o afirmare a crezului artistic menționat. Cele două viziuni sunt complementare. Iarna purifică prin simpla sa prezență, și nu trebuie văzută ca pe un sfârșit ci oportunitatea unui nou început”, spune Sergiu Man, curatorul expoziției.

”Ne dorim ca vernisajul expoziției să fie o experiență sinestezică pentru toți cei implicație de aceea, nu ne rezumăm strict la vizualizarea lucrărilor de artă. Ziua va începe cu o degustare de vin oferită de către partenerii noștri de la Crama Cricova, începând cu ora 9.30 și până la închiderea evenimentului la ora 16.30, pentru a oferi rafinament nu doar ochilor ci și papilelor gustative, degustarea fiind organizată de către Mădălina Tănase, din partea sponsorilor noștri de la Cricova România.

Mai apoi, începând cu ora 13, eu alături de o colegă de breaslă, Crinela Cârlogea, vom începe o sesiune de live painting, în care ne vom dezvălui tehnicile și modul în care dăm viață creațiilor noastre, pentru a putea ajuta vizitatorii și privitorii să pătrundă în tainele procesului de creare, și, sperăm noi, să le oferim o experiență care trece de vizual și intră în domeniul personalului.

De la ora 15.00 vom realiza deschiderea propriu-zisă a evenimentului, în prezența directorului Muzeului Castelului Corvinilor, având câteva scurte momente de discurs, adresate artiștilor participanți și publicului larg, urmând ca mai apoi să încântâm și auzul celor prezenți, așa cum am spus, evenimentul Winter at the castle caută să fie mai mult decât o simplă expoziție de artă, astfel solista Ioana Dascălu ne va bucura, atât cu vocea, cât și vioara sa, pentru a oferi, sperăm noi, o experiență, completă. Unică și ne de neuitat!”, a mai spus curatorul expoziției.

banner